Surftherapie bij stichting Surfivor

21 maart 2019
Deel dit bericht:
Hoge golven worden je grootste vriend.

Surftherapie. In de VS bestaat het al langer. Daar blijken de positieve effecten op gewonde veteranen zeer hoopgevend. Nu introduceert politieman Ben Brondsema (39) met zijn stichting Surfivor het golfsurfen als therapie in Nederland: ‘Ik heb PTSS en ben ervaringsdeskundige’.

surftherapie-voor-veteranen-stichting-surfivor

Angst overwinnen

“Je bent overgeleverd aan de kracht van de natuur. Wanneer een metershoge golf als een gigantisch waterberg dreigend op je afkomt, moet je snel opstaan op je plank en de golf bedwingen. Als het lukt wordt dat enge monster je grootste vriend.”  Ben Brondsema schetst een beeld van de intense ervaring wanneer hij op de golven surft. “Je bent de uitdaging aangegaan en hebt je angst overwonnen. Dat geeft een heel goed gevoel over jezelf.”

Juist dat gevoel wil hij graag met anderen delen. Hij wil dat mannen en vrouwen met geüniformeerde beroepen als veteranen, politiemensen ambulancepersoneel die net als hij aan PTSS lijden, de therapeutische werking van het surfen kunnen ervaren. “Als het mij helpt, waarom zou het anderen dan niet helpen?”

PTSS

Als politieman met de pet kreeg Brondsema op straat in Den Haag vaak te maken met geweldsincidenten. Soms zo heftig dat hij er zelf gewond bij raakte. Brondsema: ”Ook de confrontatie met verhangingen en de dood van een klein kind, hebben mij veranderd. Het sloop er langzaam in. Ruim twee jaar geleden barstte de bom. Ik werd agressief, kreeg losse handjes en mijn thuissituatie werd er ook niet beter op. Toen heb ik aan de bel getrokken.” Brondsema kreeg uiteindelijk de diagnose PTSS. Inmiddels zit hij ook al een paar jaar ziek thuis. Hij volgde wel verschillende therapieën maar nooit was er een klik. Tot hij op een goede dag op de Netflix-documentaire Resurface stuitte, waarin een groep gewonde Amerikaanse veteranen deelnemen aan een surftherapie. “Ik heb die docu jankend uit zitten kijken”, vertelt hij.

“Jaren geleden toen ik zelf nog surfte, voelde ik het precies zo.” Brondsema ging daarop met zijn dochter naar Texel om voor het eerst sinds 15 jaar weer op de golven te gaan surfen. “Het was fantastisch en het bracht zoveel teweeg, dat wilde ik anderen ook laten ervaren.” Om dit te realiseren richtte hij onlangs de Nederlandse stichting Surfivor op.

stichting-surfivor-surf-therapie-nederland-veteranen

Gratis

Surfivor organiseert en faciliteert surftherapie bij een erkende surfschool op Texel. Ingrediënten van zo’n therapie zijn o.a.: een surfplank, wat goede golven, buitenlucht, professionele en enthousiaste begeleiding en een gezelschap dat weet of herkent wat de deelnemer doormaakt. Eind mei start al het eerste 6-weekse programma, waarin de deelnemers 1 keer per week een dag gaan surfen. Ook staat er voor later een driedaagse surftherapie op het programma. De deelnemers kunnen tussen hun surfsessies door belevenissen en ervaringen met elkaar uitwisselen. Er is een team vrijwilligers en therapeuten voor de begeleiding. Deelname is geheel gratis.

Brondsema: “We willen de drempel voor veteranen zo laag mogelijk houden, daarom draaien we op donaties, sponsoren en eventuele subsidies.” Grappend voegt hij toe: “Als iedere diender 50 cent zou overmaken kunnen we twee jaar vooruit.”

Meer energie

Surftherapie is een bewezen vorm van therapie, zoals bewegen en sporten goed zijn voor lichaam en geest.  Uit Amerikaans wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat surftherapie leidt tot minder PTSS-klachten. Brondsema: “Er wordt al sinds 2006 onderzoek naar gedaan.

Hij benadrukt: “ Na het surfen komt je geest tot rust en slaap je beter, vaak ook zonder nachtmerries of paniekaanvallen. Je staat niet meer moe op en hebt veel meer energie. Ik heb nu al maanden zelfs geen medicatie meer gebruikt.”

Meer informatie over deelname en donaties: www.surfivor.nl