Terug in Nederland na een missie

18 oktober 2016
Deel dit bericht:
5 situaties om aan te wennen.

Je bent nét terug van missie. Terug in Nederland.  Dán kom je er pas achter wat nou týpisch Nederlands is. We hebben een aantal punten op een rij gezet.

1 Gejaagdheid

Met name in het verkeer. Je rijdt volgens de bestuurder achter je niet snel genoeg weg bij een stoplicht. Je rijdt niet snel genoeg een rotonde op omdat je iemand de ruimte geeft. Je rijdt nét wat te lang links. In de supermarkt lopen we allemaal druk langs elkaar heen. Stél je voor je komt een minuutje later thuis…

2 Klagen

Terwijl een supermarkt vól ligt met luxeproducten, klagen mensen steen en been wanneer ze in de rij staan. En dat terwijl elders mensen in de rij staan voor een litertje water. Ook het weer blijkt altijd geschikt om uitgebreid over te klagen.

3 Orde

Werkelijk álles in Nederland is geordend.  De grasplaatjes zijn netjes gemaaid, de bomen worden netjes gesnoeid, er is een stoep, er ligt nagenoeg niks op straat. Er ís straat! Overal staan verkeersborden en íedereen houdt zich er braaf aan.

4 Taalgebruik

Het taalgebruik dat je maandenlang hanteerde onder je collega’s blijk thuis minder geschikt. Kreten als ‘joh, meld je even af!’ hoeft niet meer. Wanneer je partner je vraagt boodschappen te doen wordt ‘tuurlijk, schat’ meer op prijs gesteld dan ‘roger!’.  Ook duurt het even voor je je stopwoordjes kwijt bent.

5 Weer je plekje zoeken thuis

Je mag dan wel weg zijn geweest, je gezin bleef draaien.. ook zonder jou. Hoewel het gezin doorgaans hartstikke blij is je weer te ontvangen, is het toch weer even wennen thuis. Ook voor jou als veteraan. O, hebben we de kopjes verplaatst? Sinds wanneer is die regel veranderd?

 

Foto: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Harry van Reeken