Terug naar de burgermaatschappij

27 januari 2017
Deel dit bericht:
6 tips van oud-topsporter Margriet de Schutter.

Tijdens de Veteranenlezing 2016 ‘Weer terug… en dan?’ op 7 november jl. deelde oud-topsporter Margriet de Schutter haar ervaring met het oppakken van het ‘gewone’  leven nadat een groot deel van haar leven volledig in het teken stond van topsport. Het was even schakelen, maar ze heeft inmiddels helemaal haar plek gevonden.

Het voelde raar voor haar om te stoppen. Stoppen met topsport was stoppen met een way of life. Ze miste de sportwereld en had behoefte aan troost. ‘Wie ben ik nu?’ dacht ze. Hoe ga ik verder en hoe ga ik hiermee om?

Voor veteranen die na jaren de overstap maken van Defensie naar de burgermaatschappij is het op z’n minst ook ‘even schakelen’. Hoe doe je dat? Hoe geef je je nieuwe leven weer vorm en inhoud? Margriet, de panelleden en mensen uit het publiek kwamen met de volgende tips.

 1. Realiseer je dat je door te stoppen ook door kunt gaan
  Wanneer je kiest om te stoppen, schrijf op waarom je stopt. Na een tijd kun je vaak alleen nog de leuke dingen herinneren. Heb je het even moeilijk? Pak je lijstje waarom je stopte erbij. Dat kan helpen bij het gevoel van missen. Accepteer: wat voorbij is, is voorbij. Pas dan kan je vooruit.
 1. Neem de tijd om jezelf te leren kennen
  Vraag je je af wie bent nu je geen militair meer bent? Ga met verschillende mensen om je heen het gesprek aan om hierachter te komen. Stel je kwetsbaar op, dan doen anderen dat ook. Door je kwetsbaarheid te durven tonen, ben je juist enorm krachtig.
 1. Zoek een nieuw doel. Eentje waar jij je passie in kwijt kan
  Ga op zoek naar je kwaliteiten. Welke elementen uit je werk  bij Defensie kunnen jou verder helpen in de burgermaatschappij? Gebruik ze!
 2. Vraag jezelf bij een tegenslag of verandering eens af wat je ervan kan leren
  Zit het niet mee om je leven opnieuw vorm te geven? Misschien leert tegenslag jou wel te ontdekken wie je bent, waar je kracht ligt en waar jouw grenzen liggen.
 1. Mis je je leven bij Defensie? Zoek uit wat je precies mist en onderneem actie
  Vond je het fijn om mensen te helpen? Doe dit dan ook in de burgermaatschappij.
 1. Besef: Je moet er zelf iets van maken
  Het komt niet vanzelf naar je toe. Heb je het moeilijk? Zoek contact met mensen die je willen helpen.