“Het verhaal van Theo over de Papoea’s is magisch”

7 november 2014
Deel dit bericht:
Aimée de Jongh, een jonge striptekenaar, zette het verhaal van veteraan Theo van Hees, die in 1961 naar Nieuw-Guinea ging, op papier. Aimée is een van de tien striptekenaars die meedeed aan het project van de Stichting Nederlandse Veteranendag. Tien veteranen werden gekoppeld aan tien Nederlandse stripmakers. Het resultaat is een bijzonder stripboek met verhalen die beginnen in augustus 1944 in Normandië en die eindigen in april 2010 voor de Somalische kust. Aimée vertelt in dit blog over haar werk en over haar ontmoeting met veteraan Theo.

“Het meest bijzondere vond ik dat we als striptekenaars niet alleen de verhalen mochten vertalen in een strip, maar dat we ook zelf het interview mochten doen. Dat was voor mij echt cool! Om Theo te interviewen ben ik naar Emmen gereden. Van tevoren had ik me goed voorbereid en veel gelezen over de Nederlandse geschiedenis met de Papoea’s.

 

Theo vertelde honderduit en is zichtbaar nog steeds geroerd door wat de Papoea’s tot op de dag van vandaag doormaken. Hij liet me een boek zien met veel foto’s en elke tien minuten herhaalde hij hoe bijzonder hij de Papoea’s vindt. Alles wat Theo me vertelde zag ik direct voor me. Ik denk vooral in beeld en in kleuren. In mijn hoofd maakte ik al gelijk een film van het verhaal van Theo. Tijdens het verhaal van Theo maakte ik ook kleine schetsen. Op die manier kan ik het verhaal beter onthouden.

Hij vertelde dat de Nederlanders uit Indonesië werden weggejaagd. Supermarkten mochten bijvoorbeeld geen producten meer aan Nederlanders verkopen. Bij anderen werd het gas en licht afgesloten. Kortom, ze waren niet meer welkom. Sommige Nederlanders gingen daarop richting Nieuw Guinea. Indonesië wilde ook over Nieuw Guinea de beschikking hebben en om die reden besloot Nederland om de Papoea’s, de originele bewoners van Nieuw Guinea op te leiden tot soldaat om te vechten tegen de Indonesiërs. Daar begint het verhaal van Theo van Hees. Theo was een van de opleiders en werkte direct samen met de Papoea’s.

Uit het verhaal van Theo blijkt dat dit de mooiste tijd uit zijn leven was. De Papoea’s waren niet bang en niet vijandig, volgens Theo. Hij vertelde me dat hij nog steeds emotioneel wordt als hij nu denkt aan de situatie van de Papoea’s. Ze leven nu nog steeds onder de bezetting van de Indonesiërs. Tot op de dag van vandaag breekt dat het hart van Theo. Ik vind dit een magisch verhaal en ik ben daarom heel blij dat ik aan dit project heb mogen werken”.

Het stripalbum is te bestellen via deze site.