Thuis ook een uitzending draaien

6 november 2015
Deel dit bericht:
Thuisfronters te gast op het Veteraneninstituut.

Ongeveer twintig vrouwen die elkaar leerden kennen via het blog “Vrouw van Militair” waren onlangs samen te gast op het Veteraneninstituut. Het werd een bijeenkomst vol herkenning, zeker voor herhaling vatbaar!

Vraagbaak

Bij de koffie wordt eerst wat verteld over wat het Veteraneninstituut kan doen voor partners, ouders of kinderen van veteranen. Een aantal van de vrouwen wist bijvoorbeeld niet dat zij met het Veteranenloket kunnen bellen als ze een vraag hebben. Ze dachten dat die vraagbaak er alleen was voor klachten die veteranen kunnen ontwikkelen na een uitzending.

“Je moet het zo vaak thuis in je eentje uitzoeken,” zegt één van hen later in het groepsgesprek. “Mijn man ging bijvoorbeeld heel veel uitgeven toen hij net terug was van een uitzending. Dat bleek een normaal patroon te zijn, omdat ze zo lang niks hebben kúnnen uitgeven en wel veel geld hebben verdiend. Maar ik schrok ervan. Ik had dat best graag willen weten.”

Altijd flexibel zijn

“Lang niet alle problemen die je als partner tegenkomt zijn uitzending-gerelateerd,” zegt een andere vrouw. “Mijn man zit nu intern op een kazerne ver van ons huis. Dan zit je ineens – zonder aankondiging – in een weekendrelatie. Voor zo’n situatie is er géén familiedag ter voorbereiding, maar je loopt als gezin natuurlijk wel tegen een aantal praktische problemen aan.” Dat wordt door veel vrouwen in de groep herkend.

“Vertrekdata liggen bij uitzendingen lange tijd nog niet precies vast. Als je dan zelf in de zorg werkt in een onregelmatigheidsrooster dat enkele maanden vooruit wordt opgesteld, kom je al snel in de knel.”

Partners van varend marinepersoneel zouden daar een boek over kunnen schrijven. Ook zij worden vaak verrast door de omstandigheden. “Het fijne als je in Den Helder woont, is dat daar veel gezinnen in hetzelfde schuitje zitten,” zegt één van hen.

Vrienden van wie de partner ook regelmatig op uitzending gaat blijken goud waard. “Als mijn man even thuis is, blijf ik graag bij hem. Dan ga ik even niet naar verjaardagen en uitjes. Daar heb ik vrienden mee verloren, die dat niet begrijpen. Iedereen die het zelf heeft meegemaakt snapt dat, geen uitleg nodig.”

Hij is er niet als ik afstudeer

Of hun partners nu werken bij landmacht, luchtmacht of marine, ze maken thuis dezelfde situaties mee.  Er gaat er een pakje papieren zakdoekjes van hand tot hand, als de vrouwen elkaar vertellen over de moeilijkste momenten. Dat je man gevaar loopt in Afghanistan en het thuis slecht gaat met je kindje, als je hoort dat je man in een schema van twee weken op, twee weken af moet gaan werken als je net bent gaan samenwonen of: als je afstudeert en hij er niet bij kan zijn.

Een gezellige brief

Maar er zijn ook dingen die ze voor elkaar hebben gekregen:  “Mijn man werd uitgezonden als majoor, met honderd man onder zich. Voor vertrek zei ik tegen hem: ik zou nou als thuisfront wel eens een brief van de majoor willen krijgen zónder afkortingen, waarin gewoon leuke dingen staan die we thuis willen weten: hoe leven jullie daar? Wat eet je? Een gezellige brief waar je met de kinderen even voor kunt gaan zitten. Nou, daar heeft hij die keer voor gezorgd. Er kwam een echt leuke brief voor de gezinnen thuis, die hij eindigde met: ‘…en graag wil ik tenslotte mijn zoontje feliciteren die vorige week 5 jaar is geworden.’ Niet veel later kregen alle partners een enorme bos oranje tulpen bezorgd.”

“Het is belangrijk aan te geven wat je nodig hebt,” zegt één van de partners. Alles draait om de uitzending en de militairen. Maar thuis draai je óók een uitzending.” En zo is het.