Het verhaal achter de foto: Piet Rikkelman

22 juli 2016
Deel dit bericht:
Een Tweede Wereldoorlog-veteraan die voor het eerst met zijn kleindochter de Nederlandse Veteranendag bezoekt.

Tijdens de Veteranendag in Den Haag fotografeerde fotograaf Arie IJdo in de stand van het Veteraneninstituut bijna 150 veteranen, al dan niet samen met iemand anders. Achter elke foto schuilt een verhaal. Dit is het verhaal achter die van Piet Rikkelman (1924-2016) en zijn kleindochter Hope.

Draaginsigne Gewonden

Rikkelman was nog maar 19 jaar toen hij zich in 1944 aanmeldde als tolk bij het Schotse Bataljon 7th battalion Seaforth Highlanders. Hij deed zijn militaire vaardigheden op in het veld, want tijd voor een militaire opleiding was er niet. Hij was vooral betrokken bij het verhoren van Duitse militairen. Tijdens het Rijnlandoffensief (1945) raakte hij onder meer zwaargewond aan zijn arm. Een jaar geleden, ruim zeventig jaar later, ontving hij hiervoor het Draaginsigne Gewonden uit handen van de directeur van het Veteraneninstituut.

Eerste keer

Tot voor kort was Rikkelman nog nooit naar de Nederlandse Veteranendag in Den Haag geweest. ”Ik dacht ‘daar ken ik helemaal niemand. Ik kijk het wel op televisie.’ Toen ik in september het Draaginsigne Gewonden ontving kwam naar ‘waarom kom je daar niet’? Vervolgens stuurde het Veteraneninstituut mij een uitnodiging. Ik vond het goed om te doen en daarnaast vind ik dat je een uitnodiging nooit moet weigeren.”

Zaterdag 25 juni was het zover. Samen met zijn kleindochter ondernam hij de reis met het openbaar vervoer vanuit Hauwert via Hoorn naar Den Haag. Rikkelman: “Ik heb genoten! Er kwam ook een beetje van mijn eigen leven bij de luchtvaart terug. Het was constant herkenbaar. De organisatie was verschrikkelijk goed! Van begin tot eind dacht ik ‘wat hebben ze dat goed voor elkaar!’ Daar ben ik dan trots op. Kíjk nou! Zo’n klein landje. Honderdduizend mensen. Natuurlijk gaat er ergens iets fout, maar dat merk je als publiek niet.”

Tribune

Rikkelman volgde het defilé vanaf de tribune: “Willem-Alexander zat schuin tegenover waar ik zat. Mijn kleindochter wist niet wat ze zag. Ze vroeg aan het eind ‘Waarom zijn wij hier nooit eerder geweest?’ Ook voor de jeugd twee generaties na mij, maakt het dus zo’n indruk. Er zijn als je zo’n lang leven achter je hebt een paar dingen waarvan je zegt ‘dát zou ik weleens willen zien.’ Ik hoef niet meer naar Bangkok en New York. Maar volgend jaar wil ik er zeker weer naartoe, als ik er dan nog ben.”

Foto’s

Het was een gedenkwaardige dag. Eentje die ze mooi op de gevoelige plaat lieten vastleggen, zelf én door Arie IJdo. “Ik kreeg van mijn kleindochter een hele dikke envelop van de HEMA en daar zat een mapje in met verschrikkelijk mooie foto’s! Het mapje ligt als je binnenkomt op tafel.”

Ons portret zit aan de voorkant. Ik kijk er af en toe nog even naar.

 

Klik hier om alle portretfoto’s te bekijken die Arie maakte tijdens de Nederlandse Veteranendag.

 

Bron foto bovenaan artikel: Arie IJdo

Bron foto’s in artikel: Hope Rikkelman