Erecouloir 2019 - Arjan

26 april 2019
Deel dit bericht:
Bosnië- en Afghanistanveteraan staat op 4 mei in de erehaag op de Dam tijdens de Nationale Herdenking.

Veteraan Arjan Kranendonk (36) bereidt zich voor op een bijzondere dag.  4 mei, brengt deze Bosnië- en Afghanistanveteraan een persoonlijk eerbetoon aan gevallen oorlogsslachtoffers. Samen met nog 59 andere veteranen vormt Kranendonk tijdens de Nationale Herdenking het erecouloir op de Dam in Amsterdam. Een erehaag van het Paleis tot het Nationaal Monument, waar Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Maxima doorheen lopen om een krans te leggen.

Arjan-Kranendonk-veteraan-4-mei-erecouloir

Als ik daar straks sta, vergeet ik alles, laat ik alles los, denk ik alleen aan mijn gevallen maten en mezelf.

Iedere veteraan in het erecouloir staat vrijwillig en met een eigen reden in het erecouloir. Zo ook Arjan Kranendonk uit Haarlem. In de negen jaar dat hij actief was binnen Defensie werd hij drie keer uitgezonden als infanterist. Tijdens die uitzendingen heeft Arjan ervaren hoe het is om in een oorlogsgebied te leven zonder vrijheid.

 

Op momenten zoals 4 mei, maar eigenlijk altijd, moeten we ons realiseren in wat voor wereld wij kunnen leven.

Arjan-Kranendonk-veteraan-4-mei-erecouloir

Eerbetoon aan drie maten
Wanneer hij op 4 mei in het erecouloir staat, is hij met zijn gedachten vooral bij drie mensen die veel voor hem betekenen. ’’Mijn drie maten die ik ben verloren tijdens mijn diensttijd, daar denk ik aan. Maar ik sta er ook voor mezelf. Na tien jaar heb ik eindelijk rust gevonden en kan ik goed over mijn ervaringen praten. Ik ben trots op wat ik heb bereikt. Als ik daar straks sta, vergeet ik alles, laat ik alles los, denk ik alleen aan mijn drie maten en mezelf.”

Het is voor het eerst dat Kranendonk in het erecouloir deelneemt. “Dit is echt iets dat ik al zo lang wil doen. Ik ben trots op wat ik heb gedaan, ik heb gevochten voor anderen. Hoe mooi zou het zijn als wij een voorbeeld kunnen zijn voor de jeugd. Mijn ervaringen hebben mij sterk gemaakt en ver gebracht. Na mijn deelname aan het erecouloir, heb ik alles van mijn veteranen-bucketlist afgevinkt”.

veteraan-arjan-op-missie

Bosnië en Afghanistan
Arjan is tijdens zijn dienstperiode drie keer uitgezonden. Twee keer naar Bosnië, Novi Travnik in 2001/2002 en Bugonjo in 2003/2004. Zijn derde uitzending was naar Afghanistan, Deh Rawod in 2007.

De missies in Bosnië waren mooi en gaven voldoening. Wij kwamen daar om het land op te bouwen en de economie weer een beetje op gang te helpen. Je zag het elke dag vooruit gaan. Afghanistan daarentegen was een hele andere en aparte ervaring.

”Wij gingen daar heen om stabiliteit te brengen in het land, maar mijn visie was om voor ‘onze jongens’ te zorgen. Ik was daar o.a. peloton gewondenverzorger. Mijn verjaardag op 10 juli 2007 zal ik nooit vergeten. Een groep Nederlandse militairen kwamen zwaar gewond bij ons aan de poort, de oorzaak van alle verwondingen was een zelfmoordaanslag op de bazaar in Deh Rawod. Dat heeft indruk gemaakt’’.

Negen jaar is Arjan actief geweest binnen Defensie, van 1999 tot 2008. Vandaag de dag is hij werkzaam in de ouderenzorg, waar zijn absolute passie ligt.