Veteraan Gepco is nu... trauma-helikopterpiloot

8 december 2014
Deel dit bericht:
"Mijn missietijd heeft me flexibel gemaakt"

Gepco Ruitenberg (52) was in 1992 op missie in Cambodja en tussen 2000 en 2004 regelmatig in Bosnië. Nu is hij traumahelikopterpiloot bij de ANWB. “Deze baan heb ik te danken aan Defensie.”

 

Gepco Ruitenberg is na zeventien jaar overgestapt van Defensie naar het commerciële ANWB MAA (Medical Air Assistance). “ANWB heeft vier traumahelikoptervestigingen in Nederland. Ik werk voor het station lifeliner 2, in Zuidwest-Nederland.”

In het belang van Nederland

Gepco had niet de intentie om van baan te wisselen en op te stappen bij Defensie. “Maar toen dit op mijn pad kwam, besloot ik er tóch voor te gaan. Het was tijd voor wat nieuws, een nieuwe uitdaging. Deze baan is ook beter te combineren met een prettig gezinsleven. En een heel groot verschil tussen mijn oude en nieuwe baan is er niet. Er is juist een grote overeenkomst. Ik werk nog steeds in het belang van Nederland.”

Voor het ‘echie’

Er is één groot verschil tussen zijn huidige baan en zijn tijd bij Defensie. “Nu vlieg ik altijd voor het ‘echie’. Ik weet niet waar ik heenga, wie ik aantref en hoe het afloopt. Wel weet ik dat wij als traumahelikopterteam ons uiterste best doen om mensen te helpen. In de tijd dat ik bij Defensie werkte, was ik vooral veel aan het oefenen. Tijdens opdrachten en missies moet je rekening houden met meerdere scenario’s. Je hebt van te voren een plan en daar maak je weer een back-upplan voor. Tussen die scenario’s moest ik snel schakelen, dat heeft me flexibel gemaakt en daar doe ik in mijn huidige werk nog steeds mijn voordeel mee.”

Foto: William Moore