Veteraan Henry is nu… wegenwacht

3 november 2014
Deel dit bericht:
Zonder zijn militaire verleden zat Henry nu niet in de wegenwacht-auto.

Henry van den Belt (46) was in 1995 op missie met Dutchbat 3 in Bosnië. Nu is hij wegenwacht bij de ANWB. ‘Door mijn Defensie-ervaring kan ik werken onder veel omstandigheden.’ Henry is duidelijk: ‘Ik heb mijn baan te danken aan mijn tijd bij Defensie. Toen heb ik namelijk mijn monteursdiploma’s gehaald.’ Zonder zijn militaire verleden zat Henry nu niet in de wegenwacht-auto.

Foto: William Moore

Barre weeromstandigheden

‘In Bosnië zat was ik plv SMOD, bij de onderhoudsdiagnosegroep dus. En ook daar moest ik al veel noodreparaties uitvoeren aan voertuigen. Onder de meest barre weersomstandigheden. Net als nu eigenlijk. Ik schrok dan ook niet van mijn eerste sneeuwstorm die ik meemaakte als wegenwacht. Door mijn Defensie-ervaring kan ik werken onder veel omstandigheden.’

ANWB superwerkgever

De missie in Bosnië is nog steeds van invloed op het dagelijkse werk van Henry. ‘Nadat ik bij een aantal zware verkeersongevallen eerste hulp moest verlenen, kreeg ik het zwaar te pakken. Mijn missieverleden had toch meer invloed op me dan ik ooit dacht. Vooral in panieksituaties en als er veel gewonden zijn kreeg ik het zwaar. Gelukkig is de ANWB een superwerkgever. Zij geven me alle ruimte en bieden me de kans hiermee te leren omgaan.