Veteranen in corona-tijd

2 april 2020
Deel dit bericht:
Wat doen zij en hoe houden ze de spirit hoog?

In gesprek met Niels van Bockel en Wietske van Dijk van de Stichting Veteranen Deventer (SVD). Waar ze voor het coronavirus elke maand samenkwamen in café De Heeren in Deventer, moet het contact nu online voortgezet worden. Dat valt de meesten zwaar.

Het café is in ieder geval gesloten tot 28 april 2020, maar de SVD heeft niet alleen de Veteranencafés van april, maar ook die van mei afgelast. Ze zijn gewend om elkaar geregeld te zien, maar dat gaat helaas nu niet. Niels: “We hopen in het najaar weer mooie evenementen te kunnen organiseren en doen nu wat we kunnen om onze veteranen en hun thuisfront te helpen”.

Naast de Veteranencafés is er altijd veel te doen bij de SVD. Meedoen met een sportevenement of samen een herdenking begeleiden van de Tweede Wereldoorlog. Allemaal momenten waarop je voelt dat je er met andere veteranen voor een ander kan zijn. Met de huidige maatregelen vanuit het Rijk zijn die contactmomenten niet mogelijk. Toch hopen ze dat er enkele veteranen uit Deventer ingezet kunnen worden bij herdenkingsplechtigheden om zo de bij te dragen aan de viering van 75 jaar vrijheid. Zoals bijvoorbeeld bij de jaarlijkse herdenking bij het Twentolmonument. Sinds vorig jaar verzorgt de SVD hier de erewacht en verzorgen ze het vlagprotocol. Deze herdenking en ook andere activiteiten voor veteranen, zoals bijvoorbeeld de lokale Veteranendag op 5 mei 2020 zijn afgelast.

Om hun vaste bezoekers te steunen en te voorkomen dat ze in isolement terechtkomen, appen de bestuursleden en vrijwilligers van de SVD elkaar veel. Bijvoorbeeld naar iemand die nu ziek thuis zit en zelf geen boodschappen kan doen (daar worden dan indien nodig ook boodschappen voor gedaan). Ook iemand met een partner die nu in Irak zit, wordt uiteraard niet vergeten. Niels:

“Er wordt veel geappt en we zijn alert op Facebook-berichten met een hulpvraag. We hebben ook onze vaste sponsoren gevraagd of we ze kunnen helpen”.

Wietske: “Ik heb ik vorige week een nummer aangevraagd op Radio 538 om alle militairen, die nu ingezet worden voor de coronacrisis, te bedanken en te benadrukken dat zij ook nu een belangrijke rol vervullen. Daar was echt veel te weinig aandacht voor’” zegt Wietske.

Het blijft lastig om iedereen te bereiken, want ze weten helaas niet van alle 600 veteranen in de gemeente hoe het gaat. Niels: “Sommigen hebben geen social media en proberen we via huis-aan-huisbladen te bereiken. Zo weten zij ook wie ze kunnen bellen als ze een praatje willen in deze tijd”.

Kijk voor meer informatie: www.stichtingveteranendeventer.nl/de-svd-biedt-een-luisterend-oor-aan