De Veteranenlezing 2017 in 5 belangrijke statements

7 november 2017
Deel dit bericht:

Op maandag 6 november 2017 vond de Veteranenlezing 2017 plaats in Bronbeek, met als thema ‘Vechten raakt. Gevechtservaring: ingrijpend, vormend en wapenend’. Ruim 300 aanwezigen luisterden naar bijdragen van o.a. professor Bas Haring, voormalig Tweede Kamerlid Angelien Eijsink en twee Afghanistanveteranen. We delen een paar mooie uitspraken.

Ernst Reichrath

“Vul niet in wat jíj denkt dat de ander beleefd heeft. De werkelijkheid die jij ervaart is niet zoals de werkelijkheid is. Het is jóuw werkelijkheid.” Hiermee opende dagvoorzitter Ernst Reichrath de middag en hij sloot er ook mee af. “De enige manier waarop we kennis kunnen nemen van elkaars beleving is door goed naar elkaar te luisteren.”

Bas Haring

“In onze samenleving zijn we onze bekendheid met fysieke confrontatie aan het verliezen,” zei ‘volksfilosoof’ Bas Haring. Hij vraagt zich af of er eigenlijk voordelen zijn aan fysieke confrontatie en concludeert van wél. In een samenleving is het handig als er mensen wél durven te vechten.

Majoor Grandia

“Voor mij was het meest ingrijpende gevechtsmoment niet toen ik zelf in een confrontatie betrokken raakte in Afghanistan,” zegt Mirjam Grandia. “Wat mij het meest heeft aangegrepen is het moment dat ik op mijn werk in Breda het bericht kreeg dat mijn man op uitzending gewond was geraakt.”

Majoor Ralph

Majoor Ralph verloor in gevecht met de Taliban twee jonge collega’s. Hij beschreef heel precies hoe zij zich die dag herinnerde. Een buitengewoon aangrijpend verhaal. “Maar met mijn ervaring stap ik zó weer in de helikopter,” zei Ralph.

Met vertrouwen in de man en vrouw links en rechts van mij. Van alle hulp die ons naderhand is geboden, was die van de groep zelf het waardevolst. Of het nou één op één met een biertje is of een reünie met z’n allen, het is belangrijk bij elkaar te blijven komen.

Angelien Eijsink

“Een besluit tot een militaire uitzending is het zwaarste besluit dat je politiek kunt nemen,” zei voormalig PvdA Tweede Kamerlid en woordvoerder Defensie Angelien Eijsink. “Want je stuurt uit op leven en dood. Daar mag je een volksvertegenwoordiger te allen tijde op aanspreken.”

(Foto: DB Event Photography)