Een nieuw Veteranentenue

23 november 2018
Deel dit bericht:
Erkenning door herkenning.

Kledingadviseur van sterren en BN-ers Rick Moorman ontwierp een maatpak voor veteranen met herkenbare details, zoals een oranje knoopsgat aan de mouw. Moorman: “Dit valt op en daar worden vragen over gesteld. Dat is nou precies de bedoeling.

In blauwe blazer en de grijze broek, op 4 mei in het gelid op de Dam, zo herkende Rick Moorman, van House of Men, voorheen ‘de veteraan’. Hij wist niet beter. “Nu weet ik dat dit vooral de oudere garde is. Prima. Maar er zijn veel jonge veteranen en de jonge veteraan wil graag iets anders, liefst een goed gesneden pak.”

De veteranenwereld was Rick Moorman volkomen onbekend toen hij een aantal jaar geleden van Roy Schuurmans, van de Stichting Veteraan & Thuisfront, het verzoek kreeg om een veteranentenue te ontwerpen. “Roy had mij gevonden omdat ik samenwerkte met Humberto Tan.” Moorman ging aan de slag en ontwikkelde een concept waarmee hij langs Echos-Homes ging, om te kijken of zijn idee aansloeg. Moorman: “Ik heb daar lezingen gegeven over de impact van kleding en vooral heel veel gesprekken gevoerd met veteranen. Soms prachtige gesprekken. Wat mij opviel is dat die veteranen hun verhaal graag vertelden maar dat ik daar aanvankelijk helemaal niet naar wilde luisteren.”

Ik ben als gewoon burgertje totaal niet voorbereid op al die heftige verhalen. En de maatschappij luistert er ook liever niet naar. Veteranen krijgen daardoor veel te weinig erkenning.

Met die gedachte in het achterhoofd verwerkte Moorman een aantal opvallende details in het pak, zoals het onderste ‘koningsgezinde’ oranje knoopsgat aan de mouw. En onder de kraag kan de missie of een symbool geborduurd worden. De knopen zijn grijs-parelmoer. “Allemaal details waardoor ‘de buitenwacht’ vragen gaat stellen”, benadrukt Moorman.

Juist dan kan de veteraan zijn verhaal kwijt. De vragensteller zal daar naar luisteren. Dat werkt. Zo heb ik in het ontwerp van het pak gestreefd naar erkenning door herkenning.

Het maatpak is in de kleuren, zwart, grijs of blauw beschikbaar en kan op de persoon aangepast worden. Ook is er een vrouwen- tenue, met broek of rok. Moorman: “De luchtmacht vond dit zo’n mooi initiatief dat ze aan het bekijken zijn hoe ze veteranen dit pak kunnen aanbieden. Hier gaan ze vanaf december over communiceren. De Landmacht en de Marine gaan misschien hetzelfde doen.”

Door zijn intensieve contact met veteranen is er voor Rick Moorman een hele nieuwe wereld opengegaan:

Ik realiseer me nu dat al die jongens en meisjes voor ons naar gevaarlijke gebieden zijn uitgezonden, zodat wij veilig zijn. Ze moeten daar veel meer erkenning voor krijgen.