'Vrijheid is het waard om voor te vechten'

20 april 2017
Deel dit bericht:

Luchtmachtofficier (reserve) Frank (57) ging in 2002 voor het eerst naar Soedan als monitorwaarnemer in dienst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij thuiskomst wilde hij meteen terug, maar dat zou duren tot 2014. In de tussentijd richtte hij een aantal humanitaire stichtingen op. “Het streven is dat mensen uiteindelijk weer voor zichzelf kunnen zorgen.” Op 5 mei is Frank als speeddater op het bevrijdingsfestival in: Den Haag.

Frank is op uitzending geweest naar: Soedan, in 2002 en 2014

“In Soedan in 2002 was ik verantwoordelijk voor het toezicht houden op het handhaven van het staakt-het-vuren in een gebied ter grootte van half Nederland. Ik bemiddelde als het mis dreigde te gaan tussen de strijdende partijen. Bij mijn tweede missie maakte ik deel uit van het VN ontwapeningsprogramma in Zuid-Soedan. Wapens moesten bij ons worden ingeleverd en wij zorgden voor andere bezigheden, zoals werk.

Ik ben er altijd klaar voor om weer op uitzending te gaan. Binnen 48 uur kan ik weg. Het is nooit af. Je kunt altijd helpen, en dat geeft enorm veel voldoening.

 

De tweede uitzending was minder succesvol dan mijn eerste, het geweld nam toe en van ontwapening kwam weinig terecht, maar ook dan: iedere dag geen oorlog is er één. Scheelt doden. De kans om dat verschil te maken, die krijg je in Nederland nooit. Er zijn militairen die een uitzending als corvee zien, maar ik ben een idealist.

Vrijheid doorgeven betekent voor mij

“Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, heb ik van huis uit meegekregen. Mijn vader kwam getraumatiseerd uit de oorlog en in tegenstelling tot veel anderen, praatte hij daar vaak over. Van jongs af aan namen mijn ouders mij mee naar de herdenking op 4 mei.

Ik heb meegekregen dat het belangrijk is om weerbaar te zijn, om te leren hoe je jezelf en anderen beschermt. En hoe op te treden als het uit de hand loopt.

Op Bevrijdingsdag ga ik in gesprek met bezoekers van het festival in Den Haag. Ik hoop hen mee te kunnen geven dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat het nodig kan zijn om tot in het extreme te gaan om je daarvoor in te zetten. Ik ben blij dat ik heb geleerd om vrijheid te verdedigen. Het is het waard om voor te vechten.”

Geleerd van mijn uitzendingen…

In Soedan heb ik geleerd dat alles went. In Nederland stoppen we de dood een beetje weg. In Soedan kan dat niet. Dood en geweld zijn er aan de orde van de dag. En toch spelen er kinderen. Hebben mensen plezier. Ook als militair leer je daarmee om te gaan.