Vrouwelijke veteranen in beeld: Sophia Kruijswijk-van Thiel & Hermanna Langendijk

19 november 2015
Deel dit bericht:

Op 9 november 2015 vond de veteranenlezing over vrouwelijke veteranen plaats. Wij spraken in de wandelgangen met de vrouwen over hoe het is om een vrouwelijke veteraan te zijn.

Sophia Kruijswijk-van Thiel en Hermanna Langendijk maakten allebei deel uit van het Vrouwenkorps KNIL. Mevrouw Kruijswijk werkte een periode bij de inlichtingendienst in Padang. “We kregen daar informatie van een Chinees, die regelmatig de demarcatielijn over ging om te zien wat daar gebeurde. Ik maakte daar dan rapportages van.” Mevrouw Langendijk kwam in 1949 naar Indië en moest steeds vastleggen waar de demarcatielijn nu liep.

De vrouwelijke militairen van nu presteren wel veel hè?

zegt mevrouw Kruijswijk met enige trots om zich heen kijkend naar haar jongere collega-veteranen bij de Veteranenlezing over vrouwelijke militairen. “In onze tijd gingen de militairen – of het nu jongens waren of meisjes – heel prettig met elkaar om. Maar de wereld was toen zoveel gedisciplineerder dan nu. Dat maakte alles misschien wat overzichtelijker dan waar jonge mensen nu mee te maken hebben in hun werk en leven.”

2457284