“Bijzondere waardering van Koning Willem-Alexander voor Defensie”

2 mei 2013
Deel dit bericht:
“Het was een bijzondere ervaring om bij de inhuldiging aanwezig te zijn. Ik vond het ontroerend om te zien hoe prinses Beatrix afstand heeft gedaan van de troon. Zowel bij hem als bij haar zag ik emoties, maar ook vertrouwen in de toekomst. Na de toespraak van koning Willem-Alexander dacht ik: ja, hij wil de taak op zich nemen en heeft helder wat er van hem verwacht wordt, hij is bereid en is er klaar voor!

Ik vond zijn toespraak krachtig en diepzinnig. Hij deed het voortreffelijk en onmiddellijk na de toespraak zag ik zelfreflectie en tekenen van emoties in zijn gezicht. Toen hij over zijn moeder sprak en refereerde naar haar gedane taak was de hele kerk ontroerd. Spontaan werd er een applaus ingezet en niemand wilde stoppen. Iedereen bleef maar klappen om haar op deze simpele warme wijze te bedanken. Dit applaus leek wel een massale omarming van onze vroegere Koningin. Het was een mooie ceremonie, onze nieuwe Koning was in staat de traditie en onze geschiedenis goed te verbinden met het heden, onze huidige realiteit en toekomst. Ik vond het heel bijzonder om als veteraan hierbij aanwezig te mogen zijn. Vooral het moment van prinses Beatrix zal in mijn geheugen gegrift blijven en ook het moment dat onze nieuwe Koning zei; dat beloof ik, naar zijn prachtige eigentijdse toespraak.

Er was natuurlijk maar beperkte plek in de kerk. In totaal konden twintig veteranen naar binnen. Tegen vrienden en andere veteranen heb ik gezegd dat ik alle veteranen in mijn hart meeneem. Voor mijn gevoel staan we er uiteindelijk met zijn allen samen voor zoals we dat ook doen als we op missie gaan. Iedereen was vertegenwoordigd. Veteranen van de Marine, Landmacht, Luchtmacht en oud gedienden waren er. Met iedereen hebben we daar gezamenlijk geschiedenis geschreven.

Extra bijzonder vond ik de dagorder van koning Willem-Alexander op 30 april 2013. Daarin richt hij zich tot alle veteranen, militairen en burgers die samen de Krijgsmacht vormen. In deze dagorder geeft hij blijk van waardering aan allen, die zich bereid hebben getoond de verantwoordelijkheid op zich te nemen om overal ter wereld het koninkrijk en zijn bondgenoten te dienen. Hij refereert in zijn brief naar de grote offers die zijn gebracht. En met groot respect herdenkt hij de gesneuvelde militairen. Hij eindigt met de zin; “ik vertrouw, ook in de toekomst, op uw inzet” en zo doe ik dat ook met hem als onze nieuwe Koning.”