Waarom een bezoek aan de Invictus Games getuigt van kameraadschap

21 februari 2020
Deel dit bericht:
De Invictus Games 2020 vinden 9-16 mei plaats in Den Haag. Veteranen kunnen voordelig tickets bestellen.

Vijfhonderd veteranen plengen bloed zweet en tranen tijdens de Invictus Games. Die worden van 9 tot 16 mei gehouden in Den Haag. De fysiek verwonde deelnemers halen er meer uit hun lichaam dan ze ooit nog durfden te hopen. Degenen met mentale verwondingen overwinnen er hun grootste persoonlijke angsten. Alleen daarom al zou elke veteraan moeten komen kijken, vindt trainer Jacques Ooms.

invictus-games-team-nederland-supporters

Deelnemer aan de Invictus Games word je niet omdat je uitblinkt in een sport. Juist niet, in veel gevallen, legt Ooms uit. Hij is sinds 2016 een van de drie trainers van het Nederlandse Invictus team. Daarvoor was hij 35 jaar sportinstructeur bij Defensie. Hij geeft het voorbeeld van een deelnemer – namen noemen vindt Ooms niet netjes – die zich niet op zijn rug durfde te laten drijven, maar zich wel als kandidaat meldde voor de vijftig meter rugcrawl. Ooms: ‘Hij durft inmiddels 25 meter rustig op zijn rug te zwemmen, alleen. In mei zal hij met vertrouwen vijftig meter zwemmen, hopelijk zonder hoog in de spanning te zitten.’

Alsnog de missie volbrengen
Om precies zo’n transformatie draait het bij Invictus. ‘Het doel is dat een atleet na het evenement beter kan functioneren in zijn dagelijks bestaan thuis.’, legt Ooms uit. Zo is er een sporter die door zijn PTSS nauwelijks meer de deur uit kwam. ‘Inmiddels durft hij zich al door een bekende van en naar de training te laten rijden.’ Een andere sporter, ook met PTSS, doet mee met handboogschieten. Ooms: ‘Zij leert weer te focussen: elke pijl is weer een nieuwe kans.’ Een enorm doorzettingsvermogen tekent de atleten, heeft Ooms gemerkt.

‘Ik denk dat het voor velen een manier is om de missie die ze niet meer konden afmaken, alsnog te volbrengen.’

Het traject naar de Invictus Games toe is misschien nog wel belangrijker dan het evenement zelf. Al is ook de performance tijdens de Games zelf een ware heldendaad voor veel sporters. Ooms: ‘Een sportprestatie neerzetten voor het oog van 1.500 man publiek is voor elk mens doodeng. Maar voor wie slecht kan omgaan met mensenmenigtes en spannende situaties is het een wereldpresentatie, ongeacht het resultaat.’

Het publiek draagt ook veel bij aan de kracht die atleten ontlenen aan hun deelname aan de Invictus Games. Ooms: ‘Wie de eindstreep als eerste haalt krijgt applaus. De laatste een staande ovatie.’ Hij roept veteranen op om in groten getale een of meer wedstrijddagen bij te wonen.

‘Daarmee laat je de atleten voelen dat ze er nog net zo goed bij horen ondanks hun verwonding. Dat is kameraadschap.’

Met korting naar de Invictus Games
Kom jij ook de leden van het Nederlands Invictus Team aanmoedigen? Van 9 tot en met 16 mei 2020 vinden de wedstrijden plaats in Den Haag. Reserveer nu je tickets met veteranenkorting.