Waarom deze Libanonveteraan een speciale radiozender voor veteranen wil

30 maart 2018
Deel dit bericht:

Een nieuw landelijk radiostation, speciaal voor veteranen en hun naasten; dat gaat er komen. En snel ook. In elk geval als het aan kolonel Ben Hendriksen ligt. Het liefst begint Veteranenradio.nl deze zomer al met online uitzenden. Hoe wil Hendriksen deze zender vormgeven en wat drijft hem?

Pick up the pieces van de Average White Band. Die muziek herinnert kolonel en jazzliefhebber Ben Hendriksen aan zijn eigen uitzending naar Libanon. Het nummer stond op een cassettebandje dat hij van thuis kreeg opgestuurd, zoals dat toen ging. Sinds 1 september van dit jaar is Hendriksen voorzitter van Stichting Veteranenradio. “Ook bij ons zal muziek een belangrijke rol gaan spelen, maar zeker niet de enige. Het team dat we nu vormen rondom initiatiefnemer en veteraan Jan Willem Waitz gaat programma’s produceren, interviews maken; allemaal toegesneden op onze doelgroep van zowel actieve als niet-actieve veteranen, en van hun naasten.”

Startbedrag vfonds

Begin maart was er bij de radiozender in oprichting reden voor een feestje. Het vfonds liet weten dat het 25.000 euro beschikbaar stelt. Hendriksen: “Het fonds onderzocht een paar jaar terug of er onder veteranen behoefte is aan zo’n initiatief, en dat bleek het geval. Met de toekenning van de subsidie kunnen we gaan bouwen.” Als de zender eenmaal op poten staat wordt het makkelijker nieuwe fondsen te werven en partijen te verbinden, veronderstelt de voorzitter. “Heel belangrijk, want van die samenwerking moeten we het hebben.” Het uiteindelijke doel?

We willen toegroeien naar een platform waarop veteranen, ook van de politie, elkaar weten te vinden.

Mobiele studio

“Ons concept is niet dat van een statische studio”, belooft Hendriksen. “We maken uitzendingen voor podcastst, en daarnaast zullen we aanwezig zijn bij evenementen, zoals Veteranendag.” Een website is in ontwikkeling. “We zijn van ‘stap voor stap’, want een uur live-radio maken vraagt al om een serieuze inspanning. Cruciaal is dat we de juiste mensen vinden.” Werving is de fase waarin het initiatief zich nu bevindt. “Belangrijk is dat je de taal spreekt van veteranen en heel veel zin hebt om je hier voor in te zetten”, vertelt de voorzitter. Ervaring met radiomaken en redactiewerk is daarbij natuurlijk fijn, maar geen noodzaak.

We laten ons ondersteunen en trainen door professionals uit de radiowereld, zodat we met elkaar snel leren.

75 jaar bevrijding

Zelf hoefde Hendriksen niet lang na te denken toen hij werd benaderd de stichting voor te zitten. “Ik was de pelotonscommandant van Jan Willem in Libanon. Voor mij is dit een mooie manier om een bijdrage te kunnen blijven leveren binnen Defensie, ook als ik binnenkort met pensioen ga. Dit kwam dus op een goed moment.” Om nog een andere reden is de timing voor de radiozender perfect. “2020 is het jaar waarin we 75 jaar bevrijding vieren. Doordat we komende periode ervaring opdoen, kunnen we straks volop meedoen aan die activiteiten”, stelt Hendriksen. “Er ligt een prachtkans om daar een belangrijke rol te spelen.”

Voorlopig is er werk aan de winkel.

Het geld is er, de plannen liggen klaar, nu de mensen nog om er echt wat van te maken. Onze horizon is drie jaar. Tegen die tijd weten we of Veteranenradio levensvatbaar is.

Wil je iets betekenen voor Veteranenradio.nl? Check dan de link die je rechts van dit artikel vindt!