'We zien elkaar vaker dan alleen op café-avonden'

15 december 2016
Deel dit bericht:

Hoornblazers, een optreden van een Shantykoor of iemand die uitleg komt geven over allerlei medailles, in veteranencafé Utrechtse Heuvelrug kun je genieten van de meest uiteenlopende presentaties. Maar die duren nooit langer dan een half uur, want gezelligheid en onderling contact staan hier voorop.

Altijd een ongedwongen sfeer

Het veteranencafé wordt iedere tweede woensdag van de maand georganiseerd in het prachtige intieme Museum Militaire Traditie ’t Schilderhuis in Driebergen-Rijsenburg. Soms zitten de veteranen tussen de strakke geëxposeerde legeruniformen maar meestal gewoon bij elkaar in de kantine. Altijd is er een ongedwongen sfeer. Nana Bies maakt namens de gemeente deel uit van de werkgroep van het veteranencafé. Vanaf de oprichting in 2012 is zij zeer betrokken bij het veteranencafé. Niet alleen omdat haar vader als 16- jarig(!) broekje naar Nieuw-Guinea werd uitgezonden maar ook omdat zij zich heeft ingezet voor de veteranendag in de Utrechtse Heuvelrug. Bies:

 

Tien jaar geleden kwam een oude veteraan bij ons met de vraag of de gemeente iets kon doen voor veteranen. Toen hebben we met een werkgroep onze eerste veteranendag georganiseerd. Die vindt nu ieder jaar plaats op de marinierskazerne in Doorn. Een geweldige locatie.

‘Iedereen is welkom maar het blijft een echte mannenclub’

Op caféavonden in ’t Schilderhuis staat Bies regelmatig achter de bar. “Soms zit ik de hele avond in de ijskast om bier heen en weer te slepen”, grapt zij. “Oud en jong zitten op deze avonden door elkaar. Soms komen er partners mee of kinderen die hun vader brengen. Iedereen is welkom maar het blijft een echte mannenclub.”  Een inleidend praatje op zo’n avond wordt dan ook steevast afgesloten met een ‘stoute mop’. Een ondeugende traditie.
Het mailbestand van de werkgroep van het veteranencafé bevat tachtig mailadressen van veteranen die regelmatig op de hoogte worden gehouden van diverse activiteiten, zoals excursies naar Ieper, georganiseerd door ’t Schildershuis of optredens bij het VI. Bies: “Wij zien elkaar in ieder geval vaker dan alleen op café-avonden.”

Het veteranencafé Utrechtse Heuvelrug heeft veteranen veel te bieden:

  • Naast presentaties, uitjes en gezelligheid is er ook zorg voor veteranen
  • Wanneer iemand een paar keer niet is geweest, wordt er gebeld om te vragen wat er is
  • Zieken krijgen bezoek
  • Als je slecht ter been bent is er iemand die je ophaalt
  • Er is altijd ruimte voor een goed gesprek

Informatie

Veteranencafé Utrechtse Heuvelrug, in Museum Militaire Traditie ’t Schilderhuis. Van Rijckevorselstraat 2, 3972 ER Driebergen
Iedere tweede woensdag van de maand, van 19.30 uur tot 23.00 uur.
Meer informatie: Peter Gerrits, tel. 0343-415036, e-mail: peter.gerrits38@gmail.com