“Mijn ervaring als veteraan gebruik ik in mijn acteerwerk”

24 juni 2015
Deel dit bericht:
Veteraan, acteur en model Wesley Mutsaars uit Amsterdam speelt de hoofdrol in de video Homecoming van Nederlandse Veteranendag. De tv-spot is in aanloop naar Veteranendag 2015 veelvuldig te zien op Nederlandse televisie.

“Ik vond het ontzettend leuk om in het filmpje te spelen met de andere veteranen. Het is een hele mooie en professionele video geworden. Samen brengen we Veteranendag onder de aandacht van Nederland. Veteranendag is voor mij iets moois, een stukje respect naar de veteranen toe. Fijn dat veteranen bijeen kunnen komen en stil kunnen staan bij hun ervaringen. Je voelt toch een sterke verbondenheid met elkaar die nooit zal verdwijnen!

In 2005 was ik Korporaal tijdens de missie naar Afghanistan. De armoede van de bevolking heeft diepe indruk op me gemaakt. De mensen daar zijn echt in het verkeerde land geboren. Afghaanse kinderen groeien op met zo ontzettend veel haat om zich heen, dat was heftig om te zien. Op mijn missie brachten we onder andere medicijnen naar mensen die op hele afgelegen plekken wonen. Zij hadden geen vervoer en konden zelf niet aan essentiële medicatie komen. Dat was fijn om te doen, ik had het gevoel dat ik echt iets kon betekenen.

Ik wilde altijd al acteur worden. Tijdens de intensieve periode bij het Korps Mariniers begon die oude passie weer te kriebelen. Na mijn tijd bij Defensie heb ik mijn droom verwezenlijkt: met mijn rugzak gevuld met levenservaring van de missie nam ik de stap en begon met acteerlessen. Ik kreeg al snel de smaak te pakken en werd verliefd op het vak.

Mijn ervaring als veteraan gebruik ik in mijn acteerwerk. Als acteur geef ik bijvoorbeeld trainingen aan bedrijven en agressietrainingen aan de politie. Als Korporaal heb ik vaak voor groepen gestaan, leiding gegeven en veel verschillende situaties meegemaakt. Tijdens het acteren heb ik veel aan alles wat ik geleerd heb als marinier.

Het zal de meeste mensen niet ontgaan zijn dat ‘bootcamps’, het sporten in een groep in de buitenlucht, populair is. De naam bootcamp komt van de trainingen die militairen krijgen en zijn gericht op lichamelijke fitheid en doorzettingsvermogen. Om nog een beetje in de sfeer van de mariniers te blijven geef ik tegenwoordig ook bootcamps in Amsterdam. Ik ben dan natuurlijk streng, maar ook rechtvaardig.”