CrossFit is een sport die steeds meer aan populariteit wint, zowel onder burgers als veteranen. Dat is ook logisch, vindt Michael (41), oprichter en eigenaar van CrossFit Arnhem: “Er zijn veel raakvlakken. CrossFit vraagt fysiek en mentaal ook veel discipline, teamwork, doorzettingsvermogen. Je kunt je op alle niveaus blijven ontwikkelen en uitdagen.” Michael is zelf veteraan; in 2003 opgekomen bij Luchtmobiel, waar hij twee uitzendingen in Afghanistan draaide. In 2008 ging hij over naar de Korps Commando Troepen.
“In 2008 verloor ik tijdens een uitzending mijn groepscommandant Mark Weijdt. Hij stapte recht voor mijn neus op een berm bom. Hoe erg ik ook schrok, in het begin ervaarde ik daarvan nog geen effect. Ik zat echt in ontkenning en was alleen maar bezig met werken.” Het besef, de flashbacks en andere PTSS-symptomen kwamen pas na een jaar of vijf. “Dat was het punt waarop ik écht niet meer kon nadenken; mijn lichaam en geest weigerden. Ik kon niet meer vertrouwen op mijn eigen systeem, dat lag helemaal plat. Ik kreeg de diagnose PTSS en ging in behandeling bij CMA, waar ik veel gesprekken voerde en exposure therapie kreeg. Beweging speelde een megagrote rol in mijn herstel.”
Toen Michael in 2013 kennis maakte met CrossFit, dacht hij meteen “ik wil dit zelf ook aanbieden”. CrossFit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in een trainingsvorm. “Het was zo’n openbaring en bood zo’n ondersteuning in mijn herstel: CrossFit is echt een levensstijl. Je past je eten aan, je slaap, je leven. Je leert je lichaam en geest beter kennen. Je gaat lekker ontladen naar huis, met een lagere bloeddruk, minder stress en een algeheel gezonder systeem. Ik startte daarom mijn eigen CrossFit box: CrossFit Arnhem, waar ik een totaalpakket aanbied van beweging, voeding en fysio.”
Militairen, en ook politie-, brandweer- en ambulancemensen, zijn enorm actie- en doelgericht. Michael: “CrossFit is qua endorfine-aanmaak te vergelijken met een uitzending: het opzoeken van het extreme van de sport, van je lichaam. Je vraagt het maximale van jezelf, je durft ‘neer te gaan’. Bij CrossFit voer je met een groep van twaalf man een heel doelgerichte training uit: relatief kort en super explosief, een combinatie van cardio en kracht. Het kan je echt uit je donkere plekken trekken en daar kun je enorm veel voldoening uit halen. En heb je een handicap, mis je een been, heb je chronische pijn? Geen probleem. Het is voor iedereen toegankelijk. We passen de work-out aan op de persoon, niet andersom.”
De transitie van militair naar burger kan heel eenzaam zijn. CrossFit heeft daar een haast therapeutisch effect op, vindt Michael. “Eén van de mooiste dingen van CrossFit is dat waar je ook heen gaat, de CrossFit community je een welkom onthaal geeft. Je leert mensen kennen en maakt deel uit van een echte familie, onder wie mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Ben je klaar met je eigen work-out, dan ga je de anderen aanmoedigen. Naast de gewone work-out of the day (WOD), zijn er ook Hero WODs. Die zijn altijd vernoemd naar militairen die zijn gesneuveld. Je doet dan, samen met nabestaanden of goede collega’s, een work-out doen om je gesneuvelde maat te herdenken. Er worden ook steeds meer charity WODs georganiseerd, om, bijvoorbeeld, ‘gevallen’ familieleden te herdenken. Dat brengt burger en veteraan dichterbij elkaar.”
Michael biedt alle defensie-, politie- en brandweerpersoneel 10% korting. “Zij betekenen iets voor mij, en voor mijn en onze veiligheid.”