Zo masseer je jouw 4Daagse-veteraan

18 juli 2018
Deel dit bericht:
Tips van het Korps Mariniers.

In de tent van het Veteraneninstituut gaan masseurs van het Korps Mariniers aan de slag om pijnlijke ledematen te masseren. Eén van deze masseurs, Kapitein der Mariniers Henk Hendriks, deelt graag een paar tips, zodat jij ook jouw eigen 4Daagse-veteraan een massage kunt geven na afloop van een slopende etappe.

Hendriks, zelf ook veteraan, werkt inmiddels ruim een jaar als begeleidingsofficier bij de Sociaal Medische Dienst van de Koninklijke Marine en was ook tijdens de vorige Vierdaagse actief als masseur.

Omdat hij en zijn collega’s maar een beperkt aantal lopers kan masseren, deelt hij een paar tips waarmee het thuisfront van de 4Daagse-veteraan zelf aan de slag kan gaan.

Tip 1 – Masseer van algemeen naar specifiek

“Meestal vraag ik eerst even waar de loper het meeste last van heeft”, zegt Hendriks. “De kans is groot dat ze aangeven pijn in de kuiten te hebben. Ik begin dan met zogenaamde ‘strijkingen’. Dit is een oppervlakkige massage van de hele (kuit)spier, waarmee je de spierspanning en bloeddruk verlaagt. Je zet dan nog niet zoveel druk.”

Vervolgens kun je steeds specifieker – en steviger – gaan masseren, tot en met het uitvoeren van fricties. Hendriks: “Dit doe je op plekken waar je een knoopje in de spier voelt. Dit zou kunnen duiden op  een verkleving in de spier. Met een frictie draai je met je duim ongeveer 15 tot 20 seconden rond op het knoopje, waarbij je behoorlijk wat druk zet. Het doel hiervan is lokaal de doorbloeding te stimuleren en zodoende de afvalstoffen af te voeren.”

Tip 2 – Masseer richting het hart

Hendriks: “Tijdens het wandelen hopen zich afvalstoffen op in de spieren. Om de afvoer van deze afvalstoffen te stimuleren, moet je richting het hart masseren. Als je dus de nek en de schouders gaat masseren, dan kun je dit dus het beste vanuit het hoofd doen.”

Tip 3 – Specifieke technieken voor achillespees, rug en schouders

Veel lopers krijgen last van de achillespees. Hiervoor past Hendrik een speciale techniek toe, namelijk de ‘snuitgreep’.

Achillespees

Hendriks: ‘Je neemt de achillespees tussen je duim en wijsvinger en strijkt van beneden naar boven langs deze spier.’

De rug

Voor de rug gebruikt Hendriks de ‘vliegerbeweging’. “Je begint bij de onderrug en gaat dan langs de houdingsspier – die aan weerskanten van de ruggenwervel loopt – naar boven. Daar waaier je uit naar de schouders, om vervolgens dezelfde beweging weer terug te maken, om het geheel af te maken kun je van hieruit ook nog de lendenen meepakken ”

De schouders

Omdat veel militairen/ veteranen met bepakking lopen, is ook de schouderpartij vaak pijnlijk na een etappe van 40 kilometer. Om de schouder goed te kunnen masseren, past Hendriks de ‘schoudergreep’ toe.

Met de ene hand til je dan de schouder op, zodat de schouder goed zichtbaar wordt. Vervolgens kun je met de zijkant van je hand langs de lijn van het schouderblad masseren.

Goed drinken

Volgens Hendriks hoef je niet snel bang te zijn dat je op een foute manier masseert, als je het maar met mate doet en het niet echt pijnlijk aanvoelt. “Blijf wel van de wervels af en als er sprake is van een blessure, dan kun je beter een medisch specialist bezoeken.” Uiteraard kan de loper ook diverse voorzorgsmaatregelen nemen om pijnlijke spieren en blessures te voorkomen. Hendriks:

”Door goed te drinken, zowel van tevoren als tijdens de etappe, blijf je afvalstoffen afvoeren. Je moet eigenlijk zoveel drinken dat je er nog net geen pijn van in je buik hebt. En uiteraard is goed schoeisel essentieel. Bezuinig hier niet op. Maar ik neem aan dat dit vanzelfsprekend is.”