Veteraan Kleinreesink wint internationale prijs

5 juli 2017
Deel dit bericht:

Vorige week mocht Esmeralda Kleinreesink in Athene de zogenaamde ‘Caforio Award’ in ontvangst nemen voor het beste internationale, wetenschappelijke boek op het gebied van de krijgsmacht of civiel-militaire relaties. Zij won deze prijs met haar proefschrift ‘On Military Memoirs’, een onderzoek naar memoires van naar Afghanistan uitgezonden militairen.

De Caforio Award wordt tweejaarlijks uitgereikt tijdens de conferentie van de European Research Group on Military and Society (ERGOMAS). De jury vond het boek van Kleinreesink “innovatief, verfrissend, nieuw en baanbrekend” en raadde het aan aan “iedereen die wil weten hoe militairen hun uitzending echt beleven”.

Officier in Afghanistan

Zelf werd Esmeralda Kleinreesink in 2006 met de Luchtmacht uitgezonden naar Afghanistan, waar zij verantwoordelijk was voor het plannen van de luchttransporten. Na terugkomst schreef zij haar ervaringen van zich af in het boek ‘Officier in Afghanistan – achter de schermen van onze militaire missie’. Haar functie als onderzoekster en universitair docent aan de Nederlandse Defensie Academie, bracht haar op het idee om onderzoek te gaan doen naar de memoires van Afghanistanveteranen. In totaal vond ze 54 boeken van Nederlandse, Amerikaanse, Britse, Duitse en Canadese veteranen, die ze minutieus doornam.

De schrijvende soldaat

Uiteindelijk promoveerde ze in 2014 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar proefschrift biedt Defensie een wetenschappelijk profiel van de schrijvende soldaat; wie zijn ze, waar schrijven ze over en waarom zeggen ze dat ze schrijven? Uit dit onderzoek bleek onder andere dat de memoires van naar Afghanistan uitgezonden militairen opvallend genoeg vaak positief van toon zijn. Slechts 39 procent van de autobiografieën heeft een plot gekenmerkt door desillusie. Eind 2016 vertelde Kleinreesink over haar onderzoek in een TED-talk: https://www.youtube.com/watch?v=seVfHja9QAg

ERGOMAS & Veteraneninstituut

ERGOMAS is een internationale, academische organisatie, met wetenschappers van over de hele wereld die zich toeleggen op gezamenlijk onderzoek naar defensie en de maatschappij. De kerndisciplines van ERGOMAS zijn sociologie en politieke wetenschap, maar de organisatie is steeds meer multidisciplinair geworden met wetenschappers uit verschillende disciplines. Het Veteraneninstituut is met verschillende wetenschappers betrokken bij deze organisatie en is voorzitter van de werkgroep ‘Veteranen en maatschappij’.