Veteranendag gemeente Oost Gelre

23 september 2020
Deel dit bericht:
Geslaagde alternatieve Veteranendag.

Dit jaar is op een bijzondere manier aandacht aan de lokale Veteranendag geschonken. Door de coronacrisis konden we Veteranendag helaas niet vieren zoals we dat gewend zijn, met samenkomst, ontmoeting en bijzondere gesprekken. Daarom hebben we gezocht naar een alternatief. In kleine kring is er een ceremonie met kranslegging geweest bij het monument in Lichtenvoorde.

 

Video online op 19 september, 10.00 uur

Van de ceremonie met kranslegging zijn opnames gemaakt. Die kon iedereen in alle rust thuis bekijken. Daarnaast bevat de video toespraken van Gerard Boink, voorzitter van het Veteranencomité Oost Gelre, en burgemeester Annette Bronsvoort. In de video komen ook 9 veteranen uit Oost Gelre aan het woord, die verwoorden wat 75 jaar vrijheid voor hen betekent. Al met al een bijzondere video, aldus burgemeester Bronsvoort: “De video is een mooi, ingetogen geheel geworden. Een combinatie van de plechtigheid van de ceremonie, maar ook de indrukwekkende persoonlijke uitingen van de veteranen. Beelden die je keer op keer opnieuw kunt bekijken.”

Een boeket anjers voor alle veteranen

Samen met de mannen van het Veteranencomité hebben we afgelopen zaterdag ook zo’n 120 boeketten anjers rondgebracht. De witte anjer is de uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. Een mooi gebaar, aldus burgemeester Bronsvoort: “De persoonlijke overhandiging van de anjers werd door de veteranen en hun echtgenotes in Oost Gelre erg gewaardeerd. Ik mocht bij een paar overhandigingen aanwezig zijn. Aan de deur ontstonden ook weer mooie persoonlijke gesprekken. Iedereen heeft zijn eigen, indrukwekkende verhaal. Fijn dat we dit voor onze veteranen hebben kunnen doen.”

 

Geslaagde dag

Burgemeester Annette Bronsvoort kijkt terug op een geslaagde invulling van de dag. “Natuurlijk vind ik het erg jammer dat de samenkomst met alle veteranen niet kon doorgaan. Maar op deze manier hebben we geprobeerd toch contact te houden met de veteranen van Oost Gelre. En zo konden we toch onze waardering, erkenning en dank uitspreken voor het werk van onze veteranen. Hopelijk komen er gauw betere tijden en kunnen we de volgende Veteranendag in Oost Gelre weer samen vieren!”