Nabeschouwing Contactdag LZV 2023

Deel dit bericht:
Met elkaar. Voor elkaar.

Op 1 november 2023 vond de contactdag LZV met als thema ‘Met elkaar, Voor elkaar’ plaats. Een herkenbaar thema voor veteranen, gespecialiseerd maatschappelijk werkers en behandelaars. We hebben weer ervaren hoe belangrijk en goed het is om elkaar als ketencollega’s te ontmoeten. Om echt contact te maken, ervaringen uit te wisselen en elkaar (nog) beter of op een andere manier te leren kennen. Op deze pagina vind je meer informatie en presentaties terug van de lezingen en workshops.

“Een leuke manier om kennis te maken met anderen. Wat je tegenkomt tijdens je werk is herkenbaar voor iedereen.”

– Deelnemer

Lezingen

Meer informatie over de lezingen.

Michel Reinders- Klinisch psycholoog, Dr., -Expertisecentrum Psychosomatiek GGZinGeest, Amstelveen

Wat als de veteraan vastloopt in het hersteltraject? Hoe ga je daar als professional mee om? Michel Reinders liet ons zien dat we alert moeten zijn op de sterke kanten en valkuilen van de zorgprofessionals. Bekijk hier de presentatie.

Dorien de Groot-klinisch psycholoog en manager behandelzaken en Hugo Houtgast- humanistisch raadsman- DGV

De overstap van militair naar ‘burger’ kan groot zijn. Sommige aspecten die voor een militair zo logisch waren zijn ineens niet meer vanzelfsprekend. Hoe kun je, wat je als militair hebt geleerd, een plek geven? Welke kwaliteiten kunnen tegenwerken, zowel voor de veteraan, zijn/ haar gezin en de professional? En welke kwaliteiten en kennis kun je juist inzetten? Bekijk hier de presentatie van Dorien en Hugo.

Workshops

Meer informatie over de workshops.

Eva de Krijger – MGGZ
Sipko Hogendorp – VBMW

Hoe kun je iemand die getraind is om zijn emoties buiten te sluiten en hard voor zichzelf te zijn, weer met (zelf)compassie, ook wel emotional awareness genoemd, naar zichzelf én zijn omgeving laten kijken? Aan de hand van een oefening hebben we onze eigen emotional awareness onder de loep genomen en ervaren hoe je dit ‘aan’ kunt zetten. Bekijk hier de presentatie.

 

Martijn Vervuurt – GZ-psycholoog Psychotraumacentrum Zuid Nederland
Melvin van der Geffen – Ervaringsdeskundige ARQ Centrum ’45

Wat is gezondheid en wat voor invloed heeft het wegvallen van gezondheid op je leven? Tijdens de workshop werden we met een ervaringsverhaal meegenomen naar een dynamische kijk op duurzame gezondheid. Bekijk hier hier de presentatie.

Mirjam Vermeulen – UvA

De afgelopen jaren is de theorie van “Event Centrality” een groter thema geworden binnen onderzoek naar PTSS en het geheugen. Deze theorie verklaart dat een gebeurtenis “Centraal” wordt in het geheugen, wanneer deze een referentiepunt wordt voor andere gebeurtenissen-een omslagpunt in het levensverhaal- en deel wordt van de identiteit. Het laatste aspect lijkt een grote rol te spelen m.b.t. PTSS-klachten bij veteranen. Wat is de toepasbaarheid van deze theorie in de praktijk? Tijdens de workshop zijn we interactief aan de slag gegaan met dit thema. Bekijk hier de presentatie.

Danyella – Stichting Thuis
Karlijn Heesen, senior onderzoeker – Psychotraumacentrum Zuid-Nederland

Door het activeren van het persoonlijke netwerk en het leggen van de nadruk op eigen regie, worden hersteldoelen niet alleen gemakkelijker, maar ook op de lange termijn duurzamer bereikt. Tijdens de workshop werden inzichten gedeeld over de huidige toepassing van de methodiek bij veteranen en nam Danyella ons mee in een persoonlijk verhaal over de vrouw van een veteraan met PTSS. Bekijk hier de presentatie.

Mirjam Hospers – GZ-psycholoog – Sinai Centrum
Mariana Poch –  GZ-psycholoog – ARQ C’45

Tijdens de workshop hebben we actief en ervaringsgericht met verschillende posities gewerkt uit de theorie die je tegen kunt komen in je werk. Wat is je eerste gevoel bij een veteraan die niet meewerkt en wat kun jij doen om de veteraan in beweging te krijgen? Bekijk hier de presentatie.

Arda van Bockomaas – GGZ Drenthe
Kaj Glasbergen – Sinai Centrum/VIBU

Aan de hand van een aantal vaktherapeutische interventies, zoals een spel en een concentratieoefening, werden we meegenomen in het (h)erkennen van je eigen behoeftes en gingen we aan de slag met een psychodramamethodiek.

Sabrina van Vreeswijk – Gespecialiseerd maatschappelijk werker – NLVi
Nina van den Bergh – GZ-psycholoog – ARQ C’45
Marije van Yperen – GZ psycholoog – Jellinek

Leef jij je leven naar levenswaarden en welke hindernissen kom je tegen? Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van gedragstherapie. Het gaat hierbij niet om het veranderen van negatieve gedachten en emoties, maar meer om de manier waarop je je ertoe verhoudt. In deze workshop hebben we kennis gemaakt met het gedachtengoed van ACT, over de zogenaamde maakbaarheid van geluk, en hoe te handelen naar hoe je werkelijk met anderen, de wereld en jezelf om wilt gaan. Bekijk hier de presentatie.