Missiegerelateerde klachten

Deel dit bericht:
Op deze pagina vind je een lijst met voorkomende missiegerelateerde psychische klachten. Deze variëren van het gebruik van verdovende middelen tot vermoeidheid door slapeloosheid.

Herken jij je hierin? Het Veteranenloket kan je helpen. Bel met 088 334 00 00 of stuur een e-mail naar info@veteranenloket.nl.

 • Omgaan met spanning

  Eenmaal terug in de thuissituatie kan het lastig zijn om te ontspannen. Best begrijpelijk, zeker als je langere tijd onder hoge druk hebt gewerkt. Misschien ben je prikkelbaar of agressief. Of je hebt moeite met sociale contacten. Via het Veteranenloket kan je weer grip krijgen op je leven en je gedrag. Onderdeel van de hulpverlening is ook het informeren van jouw omgeving over de gevolgen van uitzendervaringen.

 • Rust in je leven

  Slaap je slecht door aanhoudende nachtmerries of waakzaamheid? Pieker je veel en blijven in bed de beelden op je af komen? Dan is het belangrijk dat je hulp zoekt om oververmoeidheid en het verergeren van je klachten te voorkomen. Met de juiste hulp breng je de rust terug in je leven.

 • Gebruik van verdovende middelen

  Als je veel last hebt van belastende herinneringen krijg je behoefte aan rust in je hoofd. Het kan verleidelijk zijn om dan (overmatig) alcohol en/of drugs te gaan gebruiken. Uiteraard verergert dit de problemen. Neig je naar overmatig gebruik van (verdovende) middelen of merk je dat je de grens al over bent gegaan? Wacht dan niet met het zoeken van hulp. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter.

 • Afsluiten van je uitzending

  Als je uitzending niet aan je verwachtingen voldeed, of als je kampt met schuldgevoel of schaamte, dan kan dat een goede afsluiting van deze intensieve periode in de weg zitten. Met de juiste hulp kan je je weer op je toekomst richten.

 • Overzicht in je leven

  Een uitzending kan de kijk op jezelf en het perspectief op het leven veranderen. Je hebt wellicht heftige dingen meegemaakt en vindt het lastig om waarde te hechten aan de alledaagse dingen thuis, zoals het bijhouden van je administratie en het regelen van praktische dingen. Het kan zijn dat je het zicht op je financiën kwijt bent en schulden hebt. We begeleiden je naar passend advies of hulp, zodat je stap voor stap weer grip krijgt op je leven.

 • Perspectief in je relatie(s)

  Uitzendervaringen kunnen – vroeger of later – relaties onder druk zetten. Voor het thuisfront kan het lastig zijn om te begrijpen wat je hebt meegemaakt en hoe dat jou heeft veranderd. Misschien heb je moeite met het tonen van emoties, ben je prikkelbaar of wantrouwend. Begrip voor elkaar is belangrijk om te voorkomen dat jouw problemen je relaties of gezin onder druk zetten. Leren om te praten over je uitzendervaringen kan onderdeel zijn van de oplossing.

 • Terug in burgermaatschappij

  Na het verlaten van de militaire dienst sta je voor de uitdaging om weer je plek in de burgermaatschappij te vinden. Veel veteranen missen dan de structuur en cultuur van de krijgsmacht. Er is begeleiding voor je, bij het zoeken naar een andere baan, een andere levensinvulling.

 • Delen van ervaringen

  Een uitzendervaring blijft je altijd bij, hoe lang geleden die ook is. Sterker nog: als de uitzending langer geleden is, vallen veteranen van jouw uitzending misschien weg en begint de maatschappij jouw uitzending te vergeten. Juist dan kan je behoefte hebben om over je ervaringen te praten en ze te delen met mensen die begrijpen wat je hebt meegemaakt. Ook daar kan het Veteranenloket je bij helpen.