Vier Nederlandse Veteranendag thuis, voor de buis

19 mei 2021
Deel dit bericht:
Diverse artiesten doen mee aan programma.

Hoe de Veteranendag op 26 juni 2021 eruit komt te zien, is inmiddels duidelijk. Ondanks de te verwachten versoepelingen, organiseert het Nationaal Comité Veteranendag alleen een aangepast programma. Nederland viert Veteranendag op afstand, thuis voor de buis. Dat kan door het volgen van twee tv-uitzendingen op 26 juni, live vanuit Den Haag. De eerste om 13.00 uur vanuit de Koninklijke Schouwburg door de NOS, de tweede om 17.00 uur vanaf het Malieveld door Omroep Max.

veteranendag

Koninklijke Schouwburg Den Haag: Plechtige start

Net als in 2020 wordt een openingsceremonie georganiseerd, nu in de Koninklijke Schouwburg, met bijzondere verhalen van vier veteranen, speciaal gearrangeerde muziek, gespeeld door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en ondersteund door Stef Bos, Claudia de Breij en Snelle. Het aantal gasten dat aanwezig mag zijn, wordt later bepaald door de gemeente Den Haag. De NOS zendt dit programma live uit vanaf 13.00 uur.

Malieveld: Ode aan onze Veteranen

Nieuw is dit jaar een tweede programma waarin veteranenverhalen en muziek centraal staan, genoemd: ‘Ode aan onze Veteranen’. Ook in dit programma bijzondere veteranenverhalen, opgehaald vanuit het land, natuurlijk andere dan die vanuit de Haagse Schouwburg.  Ook het genre solisten verschilt van die uit het ochtendprogramma. Zo treden de 3JS op, Marcel Veenendaal van Di-Rect en Elske DeWall, allemaal onder begeleiding van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Dit programma wordt om 17.00 live uitgezonden door Omroep Max vanuit een besloten locatie op het Malieveld. Uiteraard zijn de programma’s tegen die tijd ook te volgen via een stream.

Malieveld Online

Tussen deze twee programma’s in wordt een online-programma gepresenteerd vanuit de studio Malieveld. Dit speciaal voor de berichtgeving op Facebook en Instagram en gericht op veteranenthema’s. Verder zendt, naar verwachting,  omroep WNL haar zaterdagmiddag radioprogramma uit vanaf het Malieveld. Dat van 16.00 – 18.00 uur.

Publiekscampagne 2021

In aanloop naar de Nederlandse Veteranendag 2021 wordt een publiekscampagne georganiseerd met onder andere een tv- en radiospot. Wanneer er geen stevig fysiek evenement wordt georganiseerd, is het van groot belang Nederland weer even ‘wakker te schudden’ voor veteranenthema’s. Zo weten we uit het publieksonderzoek 2020. Dat gaf aan dat het –  toen –  wegvallen van het fysieke evenement in Den Haag, leidde tot minder interesse in veteranen en hun ervaringen. Om dat negatieve effect te verminderen, wordt een uitgebreide mix aan mediamiddelen ingezet, vooral in de tweede helft van juni.

Kijk voor meer informatie en verhalen op www.veteranendag.nl.