Wat herdenken we precies op 15 augustus?

14 augustus 2019
Deel dit bericht:
Over de herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag.

Jaarlijks is er op 15 augustus een herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Maar wat herdenken we precies op 15 augustus? Lees hier de achtergrond van de herdenking in een notendop.

Met de Japanse capitulatie kwam de Tweede Wereldoorlog formeel tot een einde. De Japanse keizer Hirohoto maakte op 15 augustus 1945 in een radiobericht de overgave bekend. Waar voor velen in Nederland de oorlog eindigde op 5 mei 1945, eindigde de oorlog in voormalig Nederlands-Indië op 15 augustus 1945.

 

Veteraan, de heer Middeldorp:

‘Pearl Harbor werd gebombardeerd en via de radio werd het volk in Nederlands-Indië toegesproken. (…) Er was nauwelijks besef van wat het betekende.’

 

Nederlands- Indië raakt vanaf 1941 betrokken bij de oorlog na de Japanse aanval op Pearl Harbor. Het Japanse leger valt begin 1942 het eiland Tarakan binnen voor de kust van Borneo. De Japanners rukken op en het Koninklijk Nederlands Indisch leger (KNIL) geeft zich kort daarna over. Niet alleen de jaartelling verandert naar het jaar 2602 conform de Japanse kalender. Het gehele land werd door de bezetting verarmd en ontwricht, vele tienduizenden Indonesiërs verloren als dwangarbeider het leven.

De Nederlanders werden in kampen opgesloten, waar de mannen werden gescheiden van hun vrouw en kinderen. Velen bezweken aan honger en ziektes. Daarnaast werden miljoenen Indonesische mannen en Nederlandse kampgevangenen tewerkgesteld aan onder andere de beruchte Birmaspoorlijn.

 

Veteraan, de heer De Lathouder:

‘Wie nog kon moest helpen schuilkelders graven, wat eigenlijk massagraven zouden moeten worden, ware de capitulatie van Japan niet gekomen.’

 

Omdat de Tweede Wereldoorlog eindigde op 15 augustus vindt er jaarlijks op deze dag een herdenking plaats bij het Indisch Monument in Den Haag. Hierbij worden alle militairen, krijgsgevangenen, mannen, vrouwen en kinderen in en buiten de kampen en de vele slachtoffers onder de Indonesische bevolking herdacht.

 

 

Bron quotes: Interviewcollectie Nederlandse Veteranen