Witte Anjerprijs 2019 voor Maaike Hoogewoning

21 juni 2019
Deel dit bericht:
Prijs voor erkenning en waardering voor veteranen.

In Den Haag is vanmiddag de Witte Anjerprijs uitgereikt aan Maaike Hoogewoning. De prijs die symbool staat voor erkenning en waardering voor veteranen, is een bekroning op het werk van Maaike.

maaike-hoogewoning

Maaike zet zich op diverse manieren in voor veteranen en militairen. Zo is zij gastspreker voor Veteraan in de Klas en Defensie. Maaike is militair operatieassistent en ging zelf meerdere keren op missie. Over haar ervaringen schreef zij het boek ”Oorlog in de operatiekamer”. Haar moeder nomineerde haar voor de Witte Anjerprijs:

Maaike vindt het belangrijk dat mensen weten wat onze militairen doen in het buitenland en waarom.

De jury is onder de indruk van Maaike haar inzet: ”Maaike staat sterk in verbinding met de samenleving en brengt veteranen en hun werk op een positieve wijze onder de aandacht. Haar inzet is een goed voorbeeld van hoe relatief kleine initiatieven veel positieve invloed hebben op de erkenning en waardering van Nederlandse veteranen. Een terechte winnaar!”.

Ontroerd nam Maaike de prijs in ontvangst. In haar dankwoord benadrukte ze ‘’het is belangrijk dat de jeugd weer wat we hebben moeten doen om hier in vrijheid te leven en dat daar een bepaalde prijs voor is betaald’’.

maaike-hoogewoning-witte-anjerprijs-2019

Het Nationaal Comité Veteranendag riep in 2018 een speciale Witte Anjerprijs in het leven voor mensen die een bijzondere rol spelen in het leven van veteranen. In mei zijn de ingezonden kandidaten op diverse criteria beoordeeld.  Uiteindelijk kon de winnaar van de dit jaar door de jury worden vastgesteld.

In de jury zaten:

  • Boudewijn Revis, Bosnië veteraan en wethouder in Den Haag
  • Debbie Koorn, partner van een veteraan en werkzaam bij Dunea, partner van het Nationaal Comité Veteranendag
  • Tanja Bruins, organisator van veteranenactiviteiten in de gemeente Wijchen
  • Dayrohn Wiesken, Afghanistan veteraan
  • Hein Scheffer, voorzitter van het Veteranen Platform, belangenbehartiger van veteranen
  • Dennis Kroon, Bosnië/Irak/Afghanistan veteraan en zanger