Zichtbaar in de samenleving

16 januari 2020
Deel dit bericht:
Veteranenontmoetingscentra.

Veteranenontmoetingscentra in Nederland richten hun blik steeds meer naar buiten en zijn zichtbaar in hun omgeving. Checkpoint ging op bezoek in Parkstad, Alphen aan den Rijn en Amsterdam.

veteranenontmoetingscentrum

Alphen a/d Rijn
Sleutelen als therapie
Bij VOC De Oude Stomp in Alphen aan den Rijn kunnen veteranen niet alleen terecht voor een praatje, in de grote werkplaats laten ze ook hun handen wapperen. Naast het ontmoetingscentrum ondersteunen ze ruim veertig veteranen met PTSS. Door het sleutelen aan auto’s en motoren hebben ze iets anders om handen dan hun eigen ellende. Ook zijn er medewerkers die als nuldelijner gecertificeerd zijn om gesprekken te voeren met veteranen die steun nodig hebben en om hen de weg te wijzen naar hulpverleners.

veteranenontmoetingscentrum

Kerkrade
Veteranen van GOC Parkstad helpen mee in de speeltuin
Het Geüniformeerden Ontmoetingscentrum Parkstad in Kerkrade heeft een eigen stek in het bos. Veteranen kunnen hier hun verhaal kwijt en als het nodig is krijgen ze nuldelijnsondersteuning. Daarnaast zijn ze op allerlei manier betrokken bij de samenleving. Op verzoek van de gemeente flyeren ze soms voor evenementen, ze helpen bij de Sinterklaasintocht en bij herdenkingen.

Amsterdam
Buurtgenoten wilden veteranen terug
Tijdens een bezoek van de burgemeester aan de wijk zeiden buurtgenoten dat ze VOC De Veldpost terug wilden. De veteranen zetten zich in voor de buurt en dan blijkt dat wat je geeft, je ook terugkrijgt. Veteranen van jong tot oud zijn betrokken bij de omgeving. Tijdens de Sinterklaasintocht vervoeren ze de Sint in een van de legervoertuigen, ze helpen verslaafde veteranen en proberen veteranen die in de criminaliteit zijn beland op het rechte spoor te krijgen. In de toekomst willen ze nog toegankelijker worden voor de buurt.

 

Ook bij jou in de buurt zijn er plekken waar je veteranen-kameraadschap kan vinden.

Meer lezen?

Log in en lees deze editie in zijn geheel digitaal.

checkpoint-cover-januari-2020