‘Zijn trauma in mijn genen’

31 maart 2017

Op woensdag 29 maart werd bij Stichting de Basis in Doorn het boek ‘Zijn trauma in mijn genen’ gepresenteerd. De bijeenkomst werd georganiseerd door Stichting InLuwte, een organisatie van en voor relaties van oorlogsgetroffenen, geüniformeerde geweldsgetroffenen en veteranen.

Dochter van een Indiëveteraan

De schrijfster van het gepresenteerde boek, Sonja van Amersfoort, is dochter van een inmiddels overleden Indiëveteraan die door zijn oorlogservaringen met 5-5 R.I. op Midden-Java (1948-1950) getraumatiseerd was geraakt. In het boek beschrijft Sonja van Amersfoort haar eigen ervaringen en die van 35 andere geïnterviewde kinderen van Indiëveteranen met psychische klachten. Hieruit blijkt op indringende wijze hoezeer de oorlogstrauma’s de gezinslevens hebben belast en welke nadelige gevolgen dit heeft gehad voor de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen in die gezinnen, soms tot op de dag van vandaag.

Onder de indruk

Prof. dr. Uri Rosenthal, voorzitter van de Raad voor civiel-militaire Zorg en Onderzoek (RZO), nam het eerste exemplaar van ‘Zijn trauma in mijn genen’ in ontvangst. Hij toonde zich zeer onder de indruk van de inhoud van het boek en benadrukte dat het ondersteunen van het ‘thuisfront’, zeker van de relaties van veteranen met psychische klachten, de grootst mogelijke aandacht van de RZO heeft en houdt.