‘Zodra wij uit ons schuttersputje kwamen, werden we onmiddellijk beschoten’

6 juni 2017
Deel dit bericht:

Vandaag 73 jaar geleden was het D-Day: de start van Operatie Overlord. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit de codenaam voor de invasie door de westerse geallieerden in het door Duitsland bezette West-Europa. Operatie Overlord begon op 6 juni 1944 en eindigde op 25 augustus 1944, toen Parijs werd bevrijd. Ook Nederlandse militairen vochten mee, waaronder de vorig jaar overleden Tony Herbrink.

73 jaar geleden werden in Normandië de eerste stappen gezet op het pad naar onze vrijheid.
De weg was lang en de prijs onwaarschijnlijk hoog. Voor elke meter is gevochten. In het kielzog van de Amerikaanse, Britse en Canadese troepen, leverde ook Nederlandse militairen  een bijdrage aan de strijd.

Dagorder Koningin Wilhelmina

Bijvoorbeeld met de Nederlandse bommenwerpers van het 320 Mitchell-squadron van de marineluchtvaartdienst. Nederland leverde ook een bijdrage aan de invasie op de grond. Zo kwam op 8 augustus 1944 de Koninklijke Nederlandse Brigade ‘Prinses Irene’ aan land  in Arromanches. In een dagorder aan de eenheid, schreef Koningin Wilhelmina: “Schouder aan schouder strijdend met onze bondgenoten, gaat gij thans het vaderland bevrijden van overheersching en dwingelandij”.

Vuurdoop

De vuurdoop volgde in de omgeving van het kasteel St. Côme.  De Irenebrigade moest daar de frontpositie van een Ierse eenheid overnemen. `Hell Fire Corner’. Zo luidde de benaming van deze sector. Tony Herbrink was daarbij aanwezig en kwam er al snel achter waarom.

De vijand lag op 200 meter afstand. En zodra wij uit ons schuttersputje kwamen, werden we onmiddellijk beschoten. Bij de overdracht vertelde ik aan de Ierse majoor hoeveel mannen er in mijn  eenheid zaten. Hij keek mij aan en zei: “May God help you, my boy”. Zijn eenheid bleek drie keer groter als die van ons.

Kadavers

De kadavers van koeien en paarden trokken hordes muggen aan. Het nuttigen van de rantsoenen, boterhammen met jam, was een uitdaging op zich. Maar Herbrink en zijn mannen weerden zich kranig. Na die eerste gevechten bij St. Côme rukte de Prinses Irenebrigade verder op langs de kust van Frankrijk en België. Uiteindelijk waren zij op 5 mei 1945 aanwezig bij de capitulatie in Wageningen.