Terug naar toen

Deel dit bericht:
Audioverhalen van veteranen

Zeventien audioverhalen van veteranen, ingesproken door veteranen Pascal Bobbe, Sanneke Brouwers, Shanna Baauw en Edwin de Wolf. Alle verhalen zijn ook te lezen in de zomerbijlage van Checkpoint 05-2021.

checkpoint-zomerbijlage

Peter’s vader werd op het eiland Soembawa in 1942 door de Japanse bezetter gearresteerd en ter dood veroordeeld. De executie moest in het bijzijn van vrouwen en kinderen gebeuren.

In 1951 arriveerde Herman in Colombo, Sri Lanka, met de torpedojager Van Galen. Het personeel dat niet nodig was mocht even de benen strekken aan de wal, maar wel in lang wit uniform.

veteraan-herman-verhaal-checkpoint-zomerbijlage

In 2008 gaat Reinder als reservist in het kader van Cimic op missie naar Uruzgan. Om de militairen van de Afghan National Army leren schieten met de M16.

veteraan-reinder-checkpoint-verhaal-zomerbijlage

Jaap: ‘We waren jong en drie maanden in de tropen. Een deel van 2-41 Regiment Veldartillerie was gelegerd ten noorden van Bandoeng, 1948. We liepen dagelijks patrouille op verschillende tijdstippen, meestal overdag, maar ook ’s nachts.’

veteraan-jaap-verhaal-checkpoint-zomerbijlage

Het gebeurde in Nederlands-Indië op 3 augustus 1949, de dag waarop het staakt-het-vuren werd afgekondigd. Ton moest een boodschap overbrengen aan de commandant van de T.N.I..

veteraan-ton-verhaal-checkpoint-zomerbijlage

Ton: ‘We vertrekken op tijd om voor de duisternis in Sisophon, Cambodja aan te komen. De voornamelijk Australische bemanning van het hoofdkwartier in Sisophon is veel te klein om de veiligheid van de kleine compound te kunnen garanderen.’

veteraan-ton-verhaal-checkpoint-zomerbijlage

In Biak werd in 1962 een Opvang- en doorvoercentrum opgezet. De bemanning werd samengesteld uit diverse infanterie- en artillerie-eenheden. Zo zat Bob, als dienstplichtig sergeant van een infanteriebataljon, plotseling in Nieuw-Guinea.

veteraan-bob-verhaal-checkpoint-zomerbijlage

In 1998 werd André samen met zijn gezin een jaar uitgezonden naar het Midden-Oosten in het kader van de UNTSO-missie, de United Nations Truce Supervision Organization. Hij moest een rijexamen af leggen.

 

veteraan-andre-verhaal-checkpoint-zomerbijlage

John werd in 2009 als onderdeel van het Operational Mentoring and Liaison Team uitgezonden naar Afghanistan. Al tijdens de voorbereiding bleek dat er muzikanten in zijn team zaten.

George bevindt zich vlak voor de tweede politionele actie in 1948 in Kratjak. Krachtcentrale Kratjak leverde stroom aan een groot gedeelte van West-Java. Menige aanslag was op Kratjak gepleegd.

Jan Willem was in 1994 in Bosnië: ‘Naast ons wapperde de vlag. UN. United Nations at war. Geroepen om onze plicht des vaderlands te vervullen, zwoeren wij trouw aan alles wat beroepsmilitair betekende. En zo staken wij van wal.’

Begin oktober 1962, Nieuw-Guinea was net overgedragen aan de VN. Op een ochtend in het NAPO-veldpostkantoor worden Arie, en anderen, door de marechaussee gearresteerd. Ze zouden hebben gefraudeerd.

Tegen het einde van de uitzending in Irak in 2004 kreeg een team de kans om Koeweit te bezoeken. Ze gingen op pad met twee landrovers. En kregen een dikke bekeuring.

In Nieuw-Guinea werd Jan geplaatst aan boord van landingsvaartuig L9608, klep 8 genoemd. Op 30 juni 1954 werd de koningin van het eiland Mapia naar Mapia  teruggebracht, samen met alle oud-bewoners.

veteraan-jan-verhaal-checkpoint-zomerbijlage

Dennis: ‘Na de aanslag in 2009 zijn we met een helikopter afgevoerd naar Kamp Holland, Afghanistan. In vergelijking met de kritieke toestand van een aantal andere gewonden, vielen Teus’, Buddy’s en mijn verwondingen mee. Wel werden we direct weer aan het werk gezet bij aankomst op Kamp Holland.’

veteraan-dennis-verhaal-checkpoint-zomerbijlage