Zuid-Korea dankt veteranen met mondkapjes

20 mei 2020
Deel dit bericht:
Dit gebeurde als blijk van waardering voor hun inzet tijdens de oorlog die 70 jaar geleden begon.

De Zuid-Koreaanse ambassadeur overhandigde gisteren 20.000 mondkapjes voor de Nederlandse Koreaveteranen. Dit gebeurde als blijk van waardering voor hun inzet tijdens de oorlog die 70 jaar geleden begon. Ook de andere 21 landen die deelnamen aan de VN-missie krijgen gezichtsmaskers.

Bron: Ministerie van Defensie

Vanwege het 70-jarig jubileum had Zuid-Korea diverse herdenkingsevenementen gepland. Door de coronacrisis zijn de meeste activiteiten echter afgelast. Dat geldt ook voor het laten overkomen van de nog levende Koreaveteranen uit de hele wereld.

Om de veteranen in dit speciale jaar toch te bedanken, krijgen niet alleen alle Koreaveteranen, maar ook hun familieleden en eventuele verzorgers nu gezichtsmaskers. Ze worden verspreid met hulp van de Vereniging Oud Koreastrijders Nederland (VOKS), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en het Landelijk Coördinatiecentrum Hulpmiddelen.

Ambassadeur Jung Yeondoo overhandigde de maskers aan VOKS-voorzitter Paul Gommers op de ambassade in Den Haag. De ambassadeur memoreerde de goede diplomatieke relatie tussen Zuid-Korea en Nederland, die volgend jaar 60 jaar bestaat. Mede hierom heeft de Koreaanse regering besloten om de exportbeperkingen van gezichtsmaskers voor enkele landen, waaronder Nederland, op te heffen.

In totaal namen 4.748 Nederlandse militairen deel aan de Korea-oorlog (1950-1953). Ruim 3.400 militairen dienden bij het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN, landmacht) en de overige 1.300 bij de Koninklijke Marine. Er leven op dit moment nog 170 Koreaveteranen. Nederland had destijds 122 doden, 645 gewonden en 5 vermisten te betreuren.