Voor altijd verbonden

Deel dit bericht:
Podcast over het Verbindingsbataljon

In april 1992 wordt het 1 (NL) UN Signal Battalion uitgezonden naar Kroatië, Bosnië en Servië. Er is een hevige burgeroorlog gaande tussen Servië en Kroatië en de VN stuurt de vredesmacht UNPROFOR naar het gebied toe. Het is voor het eerst dat er een compleet bataljon verbindelaren uitgestuurd wordt. In deze podcast volgen we in 8 afleveringen de sporen van het Verbindingsbataljon. Alle afleveringen kun je op deze pagina beluisteren.

Voor de podcast werden ruim twintig veteranen geïnterviewd over hun ervaringen in Kroatië en Bosnië. Makers van deze podcast zijn: Maranke Pater, Anton van Renssen, Misha van der Hoef en Piet Nelemans. Maranke Pater is journalist en de dochter van Hans Vermaas, de eerste commandant van het 1 (NL) UN Signal Battalion.

Meer weten over het Verbindingsbataljon?

In de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen (ICNV) zijn 21 uitgebreide interviews te beluisteren met veteranen van het Verbindingsbataljon. Deze interviews vormden de basis voor de podcast ‘Voor altijd verbonden’. Ga hier naar de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen.

Boek: Voor altijd verbonden

Maranke Pater schreef ook een boek over de voor de Verbindingsdienst grootste vredesmissie. Ze interviewde hiervoor meer dan veertig veteranen. Het boek telt 400 pagina’s en bevat veel foto’s die door de veteranen zelf zijn gemaakt.

 Het zijn verhalen over kapotgeschoten gebieden, waar telefoonlijnen verwoest waren. Soms was het internationale infanteriebataljon dat de verbindelaren moest beschermen nog niet eens aanwezig. De Nederlanders regelden en ritselden. Ze moesten hun werk doen onder vaak onhygiënische en gevaarlijke omstandigheden.

‘Voor altijd Verbonden – De inzet van de eerste Nederlandse blauwhelmen in voormalig Joegoslavië 1992-1994’ is te bestellen voor €24,95.

boekomslag voor altijd verbonden verbindingsbataljon

De podcast ‘Voor altijd verbonden’ is tot stand gekomen dankzij het Vfonds, reünievereniging 1 (NL) UN Signal Battalion en het Nederlands Veteraneninstituut.