Voor altijd verbonden

Deel dit bericht:
Podcast over het Verbindingsbataljon

Maranke Pater-Vermaas is de dochter van Hans Vermaas, de eerste commandant van het 1 (NL) UN Signal Battalion dat in april 1992 naar Kroatië, Bosnië en Servië gaat. Er is een hevige burgeroorlog gaande tussen Servië en Kroatië en de VN stuurt de vredesmacht UNPROFOR naar het gebied toe. Het is voor het eerst dat er een compleet bataljon verbindelaren uitgestuurd wordt. In deze podcast duikt Maranke in het verleden van haar vader en volgt ze de sporen van het verbindingsbataljon.

Voor de podcast werden ruim twintig veteranen geïnterviewd over hun ervaringen in Kroatië en Bosnië. Makers van deze podcast zijn: Maranke Pater, Anton van Renssen, Misha van der Hoef en Piet Nelemans.

 

Op verschillende locaties in de United Nations Protected Area’s komt een verbindingseenheid die verbindingen gaat maken voor een bataljon van een land dat lid is van de VN en troepen levert voor het conflict tussen Kroatië en Servië. Maranke gaat op zoek naar het verleden van haar vader en de totstandkoming van het bataljon.

verbindingsbataljon-verbindelaren

De hoofdmacht en alle verbindingseenheden voor de buitenlandse bataljons gaan op reis. Als helden worden ze binnen gehaald. De eenheden waaieren uit naar de sectoren, en de hoofdmacht vertrekt naar Sarajevo. Daar aangekomen is er een demonstratie bij het parlementsgebouw. Er wordt gericht geschoten en dat wordt als begin gezien van de oorlog in Bosnië. Diverse verbindelaren beginnen in de door de VN beveiligde gebieden aan hun werk, wat echt pionieren blijkt te zijn.

(Foto: Martin van der Velden)

verbindingsbataljon-verbindelaren

Op 14 mei 1992 wordt het Rainbow waar de hoofdmacht van UNPROFOR woont, onder vuur genomen. Maranke is met haar vader Hans naar Sarajevo gereisd en bezoekt het gebouw, dat volledig verlaten en uitgewoond is. Samen met hem, en dankzij interviews met veteranen die ook op die bewuste dag aanwezig waren, maken ze een reconstructie van die dag.

verbindingsbataljon-verbindelaren

Als het oorlog is gelden er andere regels dan in het dagelijks leven. En zeker als je op vredesmissie voor de VN bent. Want hoe zorg je ervoor dat de militairen onpartijdig blijven? En wanneer mag je bijvoorbeeld schieten? Wat voor contact mag je hebben met de lokale bevolking en hoe pak je dat dan aan? En wat nou als je de liefde van je leven tegenkomt?

(Foto: Jan Mulder)

De verbindelaren in de sectoren kwamen bij een internationaal bataljon terecht. Er waren heel wat cultuurverschillen. Hoe ging die samenwerking eigenlijk? Het waren natuurlijk gevaarlijke situaties, maar ze kregen ook te maken met andere culturele gebruiken.

(Foto: Peter de Haas)

verbindingsbataljon-verbindelaren

Hoe was het contact met de Nederlandse pers? In augustus 1992 werd de weigering van het dienstbevel van Bert Hermens uitgebreid in de Nederlandse pers opgenomen. Omdat Maranke zelf journaliste is, vraagt ze zich af wat voor band de militairen met de Nederlandse en buitenlandse journalisten hadden.

(Foto: Bert Hermens)

verbindingsbataljon-verbindelaren

Hoe kwamen de verbindelaren terug na de missie in Bosnië, Kroatië en Servië? Hoe kreeg Maranke haar eigen vader terug en hoe was dat voor kinderen van andere veteranen? Hoe gaat het nu met de verbindelaren van toen? Petra Sepanian verloor haar man Willo Martens. Veel veteranen hebben PTSS opgelopen. Psycholoog Wil Martens vertelt waar deze klachten vandaan komen.

verbindingsbataljon-verbindelaren

Wat heeft de missie met de verbindelaren gedaan? Is de missie een succes geweest voor de Verbindingsdienst? Maranke gaat in gesprek met verbindelaren en met de eerste en de laatste commandant.

(Foto: Bertwin Leentvaar)

verbindingsbataljon-verbindelaren

De podcast ‘Voor altijd verbonden’ is tot stand gekomen dankzij het Vfonds, reünievereniging van 1(NL) UN Signalbattalion en het Nederlands Veteraneninstituut.