Ervaringsverhalen

Deel dit bericht:
Veteranen vertellen over hun ervaring met het Veteranenloket.

Een uitzending doet iets met je, gelukkig meestal ten goede. Maar soms verandert je leven daarna ingrijpend. Wanneer je als gevolg van een militaire uitzending (blijvend) zorg nodig hebt, is het Veteranenloket er voor jou en natuurlijk ook voor jouw thuisfront.

Dat Roger in 1994 bij de Luchtmobiele brigade zijn plek vond was een wens die in vervulling ging. In tien jaar tijd ontwikkelde hij zich tot ervaren gewondenverzorger en onderofficier. Vier missies? Geen probleem. Ongemerkt waren er ook andere krachten aan het werk.

veteraan-roger-veteranenloket

Voor een softwarebedrijf reisde Glenn de hele wereld over. Hij was zeer succesvol. Tot hij tijdens een vergadering in Saudi Arabië werd overvallen door een beklemmende angst. De verschrikkingen van zijn Cambodja-missie speelden opeens op. Na twee jaar therapie bij het Sinaï Centrum kan hij nu weer aan zijn toekomst bouwen.

veteraan-glenn-veteranenloket

Edwin kwam in 1994 terug van zijn uitzending naar Bosnië met een heel kort lontje. ‘Ach dat is nou eenmaal Ed’, reageerden zijn collega’s. Wanneer hij 18 jaar later als politieman in een levensgevaarlijk situatie terechtkomt, knakt hij. Therapie en deelname aan de Invictus Games (2017) duwen hem weer de goede richting uit.

veteraan-edwin-veteranenloket

Drugs en schulden, schulden en drugs; het lukte veteraan Dany maar niet om eraan te ontsnappen. Uiteindelijk kwam hij er toch bovenop. Zijn verhaal deelt hij graag. “Hoe groot de rotzooi ook is, er zijn mensen die de wegen weten en de manieren kennen om je eruit te helpen.” Sinds kort is hij zelfs schuldenvrij.

veteraan-dany-veteranenloket

Hoe ben ik op dit punt aanbeland? Veteraan Thanassi verloor na twee uitzendingen voor het korps Mariniers beetje bij beetje de grip op zijn leven. Tot hij met zijn baan ook zijn laatste houvast kwijtraakte. “Kwaad, zo kwaad, alleen maar kwaad”, beschrijft de veteraan zijn gemoedstoestand van toen. Nu, ruim een jaar later, ziet hij met de juiste begeleiding weer toekomst.

Met Eric ging alles prima, aan de buitenkant. Van binnen groeide de overtuiging dat hij iedereen tot last was. Gewoon doorgaan? Dat was geen optie meer toen Eric na een zelfmoordpoging uit een coma ontwaakte. Er volgde een intensief traject waardoor hij stukje bij beetje zichzelf terugvond.

veteraan-eric-veteranenloket

Hij was als groepscommandant volledig toegewijd aan zijn Dutchbat-peloton. Van die Peter bleef bar weinig over nadat zijn missie in Bosnië erop zat. Daar kwam een zwaar motorongeluk bovenop. “Je wilt niet weten hoeveel hulpverleners ik versleten heb. Maar van alle keren dat ik het opgaf, hebben zij dat nooit gedaan.”

Oorlogservaringen kunnen nog jarenlang doorwerken. Scarlett Poulisse (53) weet dat al te goed. Wat haar vader tijdens WOII in Kamp Amersfoort meemaakte zou hem en de familiegeschiedenis tekenen. Vandaar dat Scarlett het niet genoeg kan benadrukken: “Zoek alsjeblieft hulp, zodat er niet opnieuw een tweede generatie van slachtoffers ontstaat.”