A Rendezvous With Destiny

3 juni 2021
Deel dit bericht:
Indrukwekkende documentaire gebaseerd op het boek 'Three of the Last WWII Screaming Eagles' van Jos Groen.

In november 2019 publiceerde de overste Jos Groen, werkzaam bij het Expertisecentrum van het Nederlands Veteraneninstituut, een boek: ‘Three of the Last WWII Screaming Eagles’. Het boek beschrijft drie levensverhalen van Amerikaanse paratroopers. Afgelopen zaterdag ging de documentaire ‘A Rendezvous With Destiny‘ in première, gebaseerd op het boek van Groen.

Indrukwekkende verhalen

‘Three of the Last WWII Screaming Eagles’ vertelt het verhaal van de Amerikaanse paratroopers Jim ‘Pee Wee’ Martin (George Company, 506th Parachute Infantry Regiment (PIR)), Dick Klein (Headquarter Company, 3rd Battalion, 501st PIR) en Dan McBride (Fox Company, 502nd PIR). Alle drie hebben ze op D-Day (6 juni 1944) en Market Garden (17 september 1944) een parachutesprong gemaakt en tevens bij Bastogne tijdens de “Battle of the Bulge” in de bittere winterkou wekenlang gevochten.

Tracie Hunter uit Texas van de stichting “Beyond the Call”, Emmy winnares, maakt documentaires over WO II veteranen. Zij kreeg een tip over het boek en was dermate onder de indruk van de verhalen dat zij besloot een documentaire over Jim, Dick en Dan te maken.

Tracie Hunter, Dan McBride, Jim Martin en Jos Groen tijdens de première.

Blijvende waardering

Afgelopen zaterdag, 29 mei 2021, was de première van de documentaire, “A Rendezvous With Destiny”.  De verhalen worden hierin op een indrukwekkende manier met elkaar verbonden en dragen bij dat de moed die deze drie mannen destijds hebben getoond, en de offers die zij hebben gemaakt, voor toekomstige generaties beschikbaar blijven. De verhalen van het boek hebben een gezicht gekregen en dragen zodoende bij aan de blijvende waardering en erkenning die deze veteranen en hun kameraden verdienen.