Bezoek Georgiërs succesvol afgesloten

3 juli 2023
Deel dit bericht:
Georgische delegatie maakt kennis met Nederlands veteranenbeleid

Vorige week was een Georgische delegatie op werkbezoek in Nederland. Met een uitgebreid programma werd er kennisgemaakt met het veteranenbeleid in ons land. Het bezoek was een opvolging van het bezoek van het Nederlands Veteraneninstituut aan Georgië in juli 2022.

De delegatie was onder andere aanwezig op de Nederlandse Veteranendag, heeft een aantal instellingen die veteranenzorg bieden bezocht en bracht een bezoek aan Texel waar Nederland en Georgië een stuk geschiedenis delen.

Afgelopen woensdag 28 juni werd met het overeenkomen van een samenwerkingsovereenkomst tussen het Nederlands Veteraneninstituut en The Georgian State Service of Veterans Affairs het bezoek van de Georgische delegatie afgesloten. Het afsluiten van de overeenkomst vond plaats in Doorn in het bijzijn van de Georgische ambassadeur David Solomania. Dat beide organisaties veel van elkaar te leren hebben werd al opgemerkt bij het bezoek van de Nederlandse delegatie vorig jaar aan Georgië. Met deze samenwerkingsovereenkomst wordt de bases gelegd voor een intensieve kennisuitwisseling voor de toekomst.

Kenbare facetten werden ingepast

Vele kenmerkende facetten van het Nederlandse veteranenbeleid konden in het bezoek van de delegatie Georgiërs ingepast worden. Zo zaten zij op de tribune bij de Veteranendag in den Haag en konden ze de training van hulphonden bijwonen op het Geleidehonden Centrum van het Koninklijke Nederlands Geleidehonden Fonds. Verder werd Bronbeek aan hen getoond, was er een bezoek aan het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg in Doorn en het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht.

Gezamenlijke geschiedenis

Ook werd er aandacht gegeven aan de dramatische gemeenschappelijke geschiedenis die Nederland en Georgië delen. Het eiland Texel werd bezocht, waar stil werd gestaan bij de muiterij van de Georgiërs in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Er werd hierbij een krans gelegd op de Georgische Erebegraafplaats Sjalva Loladze, net als dat er de dag daarop bloemen en een krans werden gelegd bij de verschillende Georgische graven op het Sovjet Ereveld in Leusden.

Uitstekende samenwerking

Verschillende afdelingen van het Nederlandse Veteraneninstituut hebben zich ingespannen om dit Georgische bezoek succesvol te laten verlopen. Dat ging in een uitstekende samenwerking en de Georgiërs waren dan ook vol lof over de gastvrijheid die hierbij tentoongespreid werd door het personeel en de vrijwilligers van het Nederlands Veteraneninstituut.