Terugkeerreizen Bosnië

15 maart 2022
Deel dit bericht:
Grote belangstelling onder Dutchbat III-veteranen.

Het Nederlands Veteraneninstituut (NLVi) organiseert terugkeerreizen naar Bosnië. Hoe staat het met de voorbereidingen?

terugkeerreizen-bosnie

Commissie-Borstlap

De commissie-Borstlap adviseerde op grond van het onderzoek ‘Focus op Dutchbat III’ om veteranen van dat bataljon in de gelegenheid te stellen om op kosten van Defensie een terugkeerreis te maken. De minister nam deze aanbeveling over.

Grote belangstelling

Bosniëveteraan Lucien van Groenestijn van het NLVi bereidt de terugkeerreizen voor. ‘Er zijn ruim achthonderd Dutchbat III-veteranen en de belangstelling voor deelname aan een terugkeerreis is groot. De veteranen mogen een relatie meenemen. We reizen in groepen van maximaal tien deelnemers, en er gaan begeleiders mee. Zo is er altijd een geestelijk verzorger en een reisleider voor de praktische zaken bij. Na afloop is er in eigen land een bijeenkomst om de balans van de ervaringen op te maken.’ Van Groenestijn voorziet dat het NLVi nog zeker een aantal jaren deze reizen zal blijven organiseren, gezien de grote belangstelling.

 

 

Herdenken

Afgelopen oktober is er al een groep naar Bosnië afgereisd en in mei of juni starten de eerste officiële terugkeerreizen. Van Groenestijn stelt dat teruggaan naar je uitzendgebied verschillende functies kan hebben. ‘Veel veteranen vinden het waardevol om samen stil te staan bij een belangrijke periode in hun leven, om samen te herdenken en om te zien hoe het gaat met de mensen voor wie ze zich destijds hebben ingezet. De reis kan ook helpen om de uitzending te verwerken en om nieuwe herinneringen te creëren,’ zegt Van Groenestijn.