Mart de Kruif over wreedheid

8 juni 2021
Deel dit bericht:
Hoe wapen je jezelf tegen een meedogenloze tegenstander?

Wat doe je tegen een vijand die rücksichtslos kan martelen en doden? Sta je per definitie met 1-0 achter? Ja, zegt luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif.

mart-de-kruif-medaille

Mandaat

‘Een land dat zijn krijgsmacht inzet op basis van het humanitair oorlogsrecht en een strikt mandaat, zal moeite hebben openlijke steun te verwerven onder de bevolking en moet zelf sterk in de schoenen staan om ethisch overeind te blijven. Het kwaad wint als het goede passief blijft. Dat betekent dat inzet niet alleen gebaseerd moet zijn op pragmatische, politieke overwegingen, maar ook op ideologische, op de principes die wij als democratische rechtsstaat koesteren. Het benoemen van dat laatste blijft vaak achterwege. Inzet wordt gebaseerd op een winst-en-verliesrekening, die je meestal verliest. Want dan is iedere prijs snel te hoog.

Duidelijkheid

Elke discrepantie in de lijn politiek-maatschappij-krijgsmacht leidt tot gedonder. Wees aan het begin van een uitzending helder en duidelijk: we gaan naar een oorlogsgebied, daar gebeuren dingen die je niet altijd onder controle hebt. Voorafgaand aan de uitzending naar Afghanistan werd gezegd dat het een opbouwmissie was. Dan kun je beter een aannemer sturen, die bouwt beter dan wij. Wat de politiek had moeten zeggen is: we hebben een krijgsmacht, die zetten we in als het belang van de staat Nederland wordt aangetast. Daarnaast vinden we het belangrijk om solidair te zijn met Amerika, dus wij sturen mensen. Ik vind dat een valide argument.’