Srebrenica 1995

20 januari 2021
Deel dit bericht:
Had luchtsteun verschil gemaakt?

Op de afgelopen september verschenen bijlage bij Checkpoint, ‘Srebrenica, een verkeerd geschreven geschiedenis’, kwam kritiek van Hans Blom (oud-directeur van het NIOD) en van generaal-majoor b.d. (KLu) Carel Hilderink (in 1995 souschef Operaties van de Defensiestaf). Die kritiek betrof vooral de passages over (het uitblijven van) de luchtsteun.

srebrenica-checkpoint-veteranen

Onderzoeksjournalist Bart Nijpels concludeerde in de bijlage dat de enclave viel vanwege geheime afspraken tussen grote mogendheden. Dat ging Blom en Hilderink veel te ver. Ter onderbouwing van zijn kritiek verwees Blom naar het al bestaande NIOD-onderzoek (2016) en Hilderink naar een uitgebreid artikel van zijn hand in het tijdschrift Carré (2016).

Uiteraard kent Bart Nijpels de NIOD-studie en het artikel van Carel Hilderink als geen ander. Toch ziet hij hierin geen aanleiding om zijn eigen conclusie uit 2015 bij te stellen. Op zijn website gaat hij hierop in, wijst hij op beperkingen van de NIOD-studie en vooral op het feit dat veel geclassificeerd bronnenmateriaal bij de belangrijkste partij en in het conflict nog altijd niet is vrijgegeven. We laten het oordeel echter graag aan u. De intrigerende website van Nijpels, het gedegen NIOD-onderzoeksrapport en het boeiende artikel van Hilderink zijn het zorgvuldig doorlezen meer dan waard!

Bekijk ook de documentaire Waarom Srebrenica moest vallen.

Meer Checkpoint?

Lees Checkpoint 01 digitaal.