Two can rule

26 januari 2022
Deel dit bericht:
Museumstuk: Heineken-ton, Banja Luka.

Hoofd Collecties van het NMM in Soest Alfred Staarman ging in 2007 als conservator van het toenmalige Legermuseum in Delft naar Bosnië, naar de basis in Banja Luka.

two can rule

Twee blikjes bier

‘De EUFOR-missie, die toezicht hield op de uitvoering van het vredesakkoord, zou worden beëindigd en de basis opgeheven. Het moment dus om materiaal veilig te stellen voor onze collectie. Op de basis bevonden zich nog zo’n honderd Nederlandse militairen. We kwamen in eerste instantie niet echt gelegen, maar toen we rondliepen en mensen aanspraken werden we uiteindelijk naar de werkplaats van de hersteleenheid geleid. Daar stond deze beschilderde afval-ton.

Tijdens de EUFOR-uitzending gold de regel van twee blikjes bier per persoon per dag. Aangezien er nergens werd gesproken over de grootte van het bierblikje, heeft een militair deze afvalton van honderd bij vijftig centimeter beschilderd. Daar kan veel bier in. Die ton staat nu in het NMM en maakt deel uit van een speciale sectie met materiaal van recente missies. We hebben ook nog allerlei herdenkingsborden van andere uitzendingen meegenomen van de basis in Banja Luka. Die borden maken de eenheden zelf en hangen doorgaans bij de ingang van basis of kamp. Sommige zijn echt kunstwerkjes.

We vinden het als NMM belangrijk om aandacht te besteden aan recente uitzendingen, hoewel het best lastig kan zijn om materiaal veilig te stellen. Uit Afghanistan bijvoorbeeld hebben we helaas niet zoveel. Toevallig, en gelukkig, belde vorig jaar mei een kapitein die op dat moment in Afghanistan was, en bij ons had gewerkt. Via hem hebben we ook nog herdenkingsborden uit Afghanistan kunnen bemachtigen, onder andere van Holland House.’

Het NMM is onderdeel van de Stichting Koninklijke Defensiemusea. De musea hebben als missie om het militaire verhaal en het verhaal van militairen een plek te geven. Dit doen ze door zoveel mogelijk mensen de krijgsmacht in heden en verleden te laten beleven, omdat oorlog en conflict onlosmakelijk verbonden zijn met de wereld waarin we leven.