Recovery on the Battlefield

26 januari 2022
Deel dit bericht:
'Archeologisch veldwerk is helend.'

Met een schepje en een kwastje in de aarde wroeten is allesbehalve saai. Meer dan twintig Nederlandse veteranen zijn betrokken bij archeologische opgravingen in Waterloo. Historisch interessant én goed voor de mentale gezondheid.

recovery-battlefield-waterloo

Afgelopen oktober is Recovery on the Battlefield gestart, de Nederlandse versie van Waterloo Uncovered (sinds 2015). Deze Britse organisatie doet opgravingen op het slagveld van Waterloo, waarbij veteranen een belangrijke rol spelen. De veteranen komen uit historische interesse, maar merken vaak ook dat het archeologisch veldwerk en het groepsproces hun mentaal goed doen. Het is een vorm van herstel.

Recovery on the Battlefield

Recovery on the Battlefield richt zich op actieve en post-actieve veteranen die door hun inzet lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt of problemen hebben hun ervaringen een plek te geven. De stichting wordt gesteund door de Koninklijke Landmacht, het Militair Revalidatiecentrum en het Nederlands Veteraneninstituut. Ook het Nederlands Instituut voor Militaire Historie doet mee en er wordt samengewerkt met de Universiteit Utrecht en het daaraan verbonden Roosevelt College in Middelburg.