Herinneringen aan dierbare overledenen

10 maart 2023
Deel dit bericht:
Souvenirs van vroeger

Niet alleen veteranen koesteren de souvenirs van een uitzending. Ook hun familie is gehecht aan die aandenkens aan vroeger.

Briefopener

Deze briefopener nam Piet Sentse, vader van veteraan Rob Sentse, in oktober 1945 mee naar huis als herinnering aan zijn tijd op Ceylon (nu Sri Lanka). Sentse vertrok in

1942 vanuit Glasgow richting Nederlands-Indië. Hij was als geneeskundig verzorger opgeroepen om Nederlands-Indië te bevrijden van de Japanners. Naast de vele herinneringen die hij met zich meedroeg, koesterde hij deze briefopener uit Ceylon. Het was voor hem toen de verbinding met het thuisfront. Sinds het overlijden van zijn vader in 2003 heeft de briefopener een speciale plek in het huis van zoon Rob.

Koffertje

Het koffertje ligt op een kast in de woonkamer van Annelies Meuleman. In de koffer zitten onder andere een ‘kooi’, een marinepet, een braniekraag en een deel van een tropenuniform. Allemaal eigendommen van haar echtgenoot, veteraan Ab

Meuleman. Hij diende tot 1956, maar ook in de jaren erna zorgde hij ervoor dat het koffertje klaarstond, voor het geval er een oorlog uitbrak en hij werd opgeroepen. De eerste jaren was Meuleman serieus, later niet meer.  Het koffertje is voor Annelies Meuleman een symbool van trouw en een dierbare herinnering aan haar man, die, mede gevormd door de Koninklijke Marine, altijd klaarstond voor een medemens in nood en altijd zijn beloftes nakwam.