Alles over koopvaardijpersoneel WOII

17 april 2023
Deel dit bericht:
Nieuwe kennisbank en website

Er is bij het grote publiek maar heel weinig bekend over het koopvaardijpersoneel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daar komt verandering in dankzij de website met de database met de gegevens van het koopvaardijpersoneel. Een aantal weetjes over deze bijzondere inzet.

  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd al het Nederlandse koopvaardijpersoneel tot militair gemaakt: elke zeeman was daardoor vaarplichtig.

 

  • Onder de bijna twintigduizend opvarenden op koopvaardijschepen vielen meer dan vierduizend slachtoffers, en maar liefst 875 van hen verdienden een onderscheiding.

 

  • Nederland had een van de grootste koopvaardijvloten ter wereld en de schepen hebben een cruciale rol gespeeld in brandstof-, materieel-, wapen- en troepentransport. Het was de grootste Nederlandse bijdrage aan de geallieerde eindoverwinning.

 

  • De zeelieden waren jaren weg en kwamen dan betrekkelijk weldoorvoed terug in een land dat net een hongerwinter had meegemaakt. ‘Wij hebben geleden, jullie hebben gefeest’, was het algemene gevoel. Maar niets is minder waar. Meer dan twintig procent van het koopvaardijpersoneel is gesneuveld.

 

  • Met behulp van de kennisbank wil de Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945 zich ontwikkelen tot hét kenniscentrum in Nederland van alle koopvaardijzeelieden en -schepen die zijn ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog.