Unknown soldier krijgt eindelijk een naam

17 april 2023
Deel dit bericht:
Jack Kavanagh

Het graf van de ‘unknown soldier’ op de algemene begraafplaats in Steenderen draagt eindelijk een naam. De stoffelijke resten van de Canadese luitenant John Gordon Kavanagh liggen er.

John (roepnaam Jack) Kavanagh sneuvelt in april 1945 bij gevechten in het Achterhoekse Rha. Hij is dan 23 jaar en maakt deel uit van het Canadese regiment Queen’s Own Rifles.

Acht dagen nadat Canada Duitsland de oorlog verklaart, in september 1939, meldt Jack zich als vrijwilliger. In december 1944 wordt hij (opnieuw) gestationeerd in Engeland, nadat hij een jaar eerder is getrouwd met Emily Jean Haddleton, die bij het Canadese Rode Kruis werkt. Op 18 maart 1945 doet Jack – inmiddels luitenant – mee aan de bevrijding van de Achterhoek. In het modderige gebied nabij Rha, rukt Jack zonder dekking en ondersteunend vuur in de late namiddag van 5 april op met twee pelotons en rent richting de vijand, die hen met zwaar mortiervuur bestookt. Tijdens die actie wordt Jack gedood, waarschijnlijk met een Panzerfaust, een antitankwapen. Vier andere leden van het regiment sneuvelen eveneens bij dit gevecht. Terwijl het donker wordt, moeten de Canadezen tot het uiterste gaan voor ze zich kunnen terugtrekken. De doden moeten ze achterlaten. De geallieerde gesneuvelden krijgen een veldgraf. Na de oorlog, in 1947, worden ze herbegraven in Steenderen. Niemand weet dat de stoffelijke resten, onder andere, toebehoren aan Jack Kavanagh.