Herdenkingstour SAS-operatie Keystone

14 juni 2023
Deel dit bericht:
Nederlanders bij de SAS

Het was op 21 april een ontroerende herdenkingstour voor familieleden van Britse en Nederlandse SAS-militairen. Nabestaanden kwamen die dag bijeen om te zien waar hun vaders, opa’s en ooms aan het einde van WO II hebben gevochten. NLVi-historici Annabel de Ruijter en Jeoffrey van Woensel waren erbij.

In een interview voor de ICNV in 2015 vertelde Indië- en NNG-veteraan Arie Noot dat hij tijdens WO II bij een Nederlands detachement had gezeten dat onderdeel was van de befaamde Britse Special Air Service. De SAS was een elite-eenheid die tijdens WO II in Noord-Afrika en West-Europa geheime operaties achter de Duitse linies uitvoerde. Zijn onthulling leidde tot enige scepsis. Over het bestaan van een Nederlands SAS-detachement was tot dan toe niets bekend. Nader historisch onderzoek door Jeoffrey van Woensel en veteraan Rende van de Kamp, auteur van diverse boeken over Nederlanders in vreemde krijgsdienst, leidde niettemin tot een schat aan nieuwe gegevens. Ze verwerkten hun vondsten in het boek ‘Operatie Keystone. Nederlanders bij de Special Air Service (SAS), december 1944 – mei 1945’. Tijdens de boekpresentatie in december 2017 vertelde een aantal aanwezige dochters en zonen dat hun vaders nooit over hun oorlogservaringen hadden gesproken.

Oorlogsgeheimen

In 2021 meldde Ingrid Verhoeven-Kuijpers zich bij Rende en Jeoffrey. Zij was al jarenlang het oorlogsverleden van haar ouders aan het uitpluizen. Na het lezen van hun boek wist Ingrid pas wat haar vader Harrie Kuijpers had gedaan. Daarover had hij altijd gezwegen. Net als Arie Noot maakte hij deel uit van het Nederlandse SAS-detachement en had hij deelgenomen aan SAS-Operatie Keystone op de Veluwe in april 1945. Al snel ontstond het idee om samen een herdenkingstour te organiseren. Ingrid legde contacten met een aantal families, onder wie een aantal van Britse SAS-militairen die in de buurt van Putten tijdens Keystone sneuvelden.