Fotoreportage Soedan

12 juli 2023
Deel dit bericht:
Evacuatie Khartoem

Na de geweldsuitbarsting in Soedan tussen het regeringsleger en milities werd in april een zogenoemde ‘Noncombatant Evacuation Operation’ (NEO) opgezet om burgers in veiligheid te brengen.

Luchtmacht, mariniers en Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) werkten in Jordanië en Soedan samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan de evacuatie.

Defensiefotograaf Jasper Verolme maakte deze indrukwekkende reportage in Khartoem op 21 april. In de Soedanese hoofdstad Khartoem braken vier dagen eerder zware gevechten uit tussen het regeringsleger en milities. Defensie werd vanaf Aqaba in Jordanië ingezet om Nederlanders vanuit Soedan te evacueren. Dat gebeurde met twee C-130 Hercules-transportvliegtuigen. In totaal zijn er zeker 160 Nederlanders geëvacueerd, meer dan 85 van hen met de vliegtuigen van de luchtmacht. Andere Nederlanders konden meevliegen met vluchten van andere Europese landen. De evacuatie werd in goede banen geleid door de luchtmacht, mariniers, een medisch team van Defensie, Snel Consulair OndersteuningsTeams (SCOT) van Buitenlandse Zaken en een team van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de marechaussee.

De mensen op de foto’s werden van Khartoem in Soedan naar Aqaba in Jordanië gebracht.

1 / 1