Teamwork in Soedan

12 juli 2023
Deel dit bericht:
Jubileum UK/NL Amphibious force

De band tussen Nederlandse en Britse mariniers is in vijftig jaar zo hecht geworden dat de mariniers van beide landen praktisch uitwisselbaar zijn. De evacuatie in Soedan vormde een nieuw hoogtepunt in deze samenwerking.

Na de gewelduitbarsting in Soedan tussen het regeringsleger en de paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF) werd half april besloten een zogenaamde ‘Noncombatant Evacuation Operation’ (NEO) op te zetten om mensen met een Nederlands paspoort in veiligheid te brengen. Namens het Korps Mariniers kwam de Marine Spearhead Task Unit (MSTU) in actie, een eenheid die binnen 48 uur overal ter wereld ingezet kan worden. Op 19 april werd deze eenheid in Jordanië afgezet, vanwaar een lijnvlucht met Soedan werd opgezet. Mariniers vlogen mee voor de beveiliging en het ondersteunen van de evacués.

Vanaf 26 april werd er echter ook een liaison team van vier mariniers naar het militaire vliegveld ten noorden van Khartoem gestuurd. Majoor Martijn, die leiding gaf aan dit team en marinier Ryan, verantwoordelijk voor de verbindingen, vertellen over deze operatie. Martijn zegt dat de jarenlange samenwerking met de Britse mariniers zich uitbetaalde. ‘Toen we daar ’s nachts gedropt werden, maakten wel al snel contact met onze Britse collega’s. Doordat we regelmatig samen trainen, opleidingen volgen of samenwerken in het opleiden van Oekraïense militairen, ga je aan de slag met een sterke vertrouwensband.’