Met het overlijden van de oudste generatie veteranen schenkt menig Veteranenontmoetingscentrum een kopje koffie minder. Jonge generaties lopen er de deur niet plat. Hebben VOC’s in de toekomst nog wel bestaansrecht? We vroegen het twee VOC-voorzitters.
Het was de afgelopen jaren maar stilletjes in De Veldpost. Het is twijfelachtig of de doelgroep, veteranen met PTSS, in de nabije toekomst weer zullen aankloppen. Initiatiefnemer van De Veldpost Eus Sandel verwacht dat deze groep zal krimpen. ‘De nazorg door Defensie is sneller en beter geworden.’
Toch boet het VOC niet in aan relevantie. ‘Veteranen met erkenning wachten vaak jaren op de toelage van Defensie’, aldus Sandel. ‘In de tussenliggende periode zijn wij hun vangnet.’ Ook voor de naasten van veteranen en de tweede en derde generatie blijft het VOC een rots in de branding. Mitchel Martis, secretaris van de raad van advies van De Veldpost, ziet bovendien een breder potentieel voor het VOC. Als voorbeeld noemt hij een jonge veteraan die momenteel begeleid wordt door hun nuldelijnshulpverleners. ‘Voor die groep kunnen we echt iets betekenen.’
Sinds 2011 is De Veldpost het Veteranenontmoetingscentrum van Stichting Veteranen Amsterdam. Het centrum bedient zo’n 1700 veteranen en is vijf dagen per week open. Hun voornaamste bezigheid is nuldelijnsondersteuning voor veteranen met PTSS. De gemiddelde leeftijd van de bezoekers is rond de 60. Het merendeel is Libanonganger, gevolgd door Bosniëveteranen.
Relevant blijven als VOC draait niet alleen om het aantrekken van veteranen, vindt voorzitter van De Treffer Huub Vleeshouwers. ‘Je moet de hele maatschappij iets bieden.’ Stichting Veteranen Brabant Zuid Oost (SVBZO) organiseert jaarlijks tussen de twintig en dertig activiteiten. De meeste zijn bedoeld voor veteranen, zoals ontmoetingsdagen met een bepaald uitzendgebied als thema, lezingen over mentale gezondheid en bijeenkomsten voor de gezelligheid.
De SVBZO is ook belangrijk voor de vele herdenkings- en bevrijdingsactiviteiten die Eindhoven rond WO II organiseert. De stichting biedt kennis en hun netwerk aan en stelt De Treffer beschikbaar als vergader- en receptielocatie. Ook de buurtvereniging waarmee de VOC een stukje groen onderhoudt en jaarlijks een buurtfeest organiseert, vergadert in De Treffer. ‘Dat heeft het imago van veteranen veel goed gedaan in de buurt’, zegt Vleeshouwers.
Stichting Veteranen Brabant Zuid Oost opende in 2008 de deuren van VOC De Treffer. Een groep van twintig vrijwilligers runt het ontmoetingscentrum. De Treffer is vier dagen per week geopend en er is een maandelijkse borrelavond en maaltijd. De Metropoolregio Eindhoven telt 3400 veteranen buiten dienst.