Ooggetuige Heleen Prins

28 augustus 2023
Deel dit bericht:
‘Mijn missies in Bosnië hebben absoluut zin gehad’

Majoor Heleen Prins werkt al haar hele carrière bij de KMar. Ze is vijf keer uitgezonden, waarvan twee keer naar Bosnië. Ze hielp bij het opzetten van adequate grenscontroles en adviseerde bij de aanpak van mensenhandel.

‘Mijn laatste twee missies waren politiemissies in Bosnië. In 2001 heb ik een halfjaar op de luchthaven van Sarajevo gewerkt. De oorlog in Joegoslavië was afgelopen en men was bezig een politiemacht op te zetten. Wij waren daar met de opdracht vanuit de Verenigde Naties om vakkennis en ervaring over te dragen en de Bosniërs te helpen om op een hoger niveau te komen. Wij hielpen de lokale collega’s van de state border security hun werk goed te doen. Hoe voer je grenscontroles uit, hoe herken je een vals paspoort, hoe bejegen je mensen als je vermoedt dat ze iets te verbergen hebben?

Voor het eerst was ik tijdens een missie niet gehuisvest bij Defensie, maar moest ik zelf woonruimte huren. En ik was ongewapend, wat aanvankelijk “kaal” aanvoelde. Nieuw was ook dat ik contant kreeg uitbetaald, dat was anders in mijn eerdere missies. Het was wennen, met dat vele cash geld, waarvan ik mijn huur en boodschappen betaalde.

Als ik terugkijk op de missies in Bosnië kan ik met overtuiging zeggen dat ik vind dat die zin hebben gehad. Ik besef dat uitzendingen vaak mensenlevens kosten, maar dat betekent niet dat we dus maar niks moeten doen, toch? Ik heb met eigen ogen gezien hoe een land zich herstelt van oorlog en wat uitzendingen daaraan hebben bijdragen.’